luni, 21 mai 2012

NASA a detectat lumină pe o planetă „pământeană” din afara sistemului solar


     Un telescop spaţial al NASA a detectat lumină infraroşie de pe o planetă botezată „Super-Pământul”, de două ori mai mare decât Terra. Astronomii consideră descoperirea de importanţă istorică, scrie Huffington Post.
     Telescopul spaţial Spitzer a detectat lumină de pe planeta 55 Cancri e, care orbitează în jurul unei stele aflate la 41 de ani lumină de Pământ. Un an pe această planetă din afara sistemului solar durează doar 18 ore pământene.
     Planeta a fost descoperită în 2004 şi nu este locuibilă de oameni. Este de două ori mai mare decât Terra şi are o masă de opt ori mai mare.
      De la descoperirea ei, oamenii de ştiinţă au găsit tot felul de caracteristici ciudate ale planetei 55 Cancri e. Ea face parte dintr-un sistem solar cu cinci planete centrate în jurul stelei Cancri 55, în constelaţia Racului. Planeta are o densitate foarte mare şi orbitează foarte aproape de steaua-mamă, de 26 de ori mai aproape decât o face planeta Mercur în jurul Soarelui.
     Temperatura la suprafaţa care se află cu faţa la stea este de 1.726 de grade Celsius, iar planeta este învăluită de un gaz în stare lichidă. În jur de 20% din planetă este compusă din elemente uşoare, inclusiv apă. Dar temperaturile extreme şi presiunea de pe planetă au creat o stare „fluidă supercritică”, în care gazele capătă o stare lichidă.
     Cercetătorii spun că planeta ar semăna cu Neptun, dacă Neptun ar fi mult mai aproape de Soare şi atmosfera sa ar începe să fiarbă.
      Telescopul Spitzer este o misiune a NASA care a costat 770 de milioane de dolari şi a fost lansată în 2003. În prezent, studiază universul folosind lumină infraroşie.


Un oraş de un miliard de dolari în SUA unde nu locuieşte nimeni


Americanii vor construi un oraş de la zero în New Mexico, cheltuind aproximativ un miliard de dolari, însă nu nicio pesoană nu va putea locui aici.
Cel mai modern oraş din lume va fi construit în New Mexico în Lea County,  scrie Fox News. Este vorba despre un oraş care se întinde pe 40 de km pătraţi şi unde vor fi testate cele mai moderne tehnologii din lume, de la sisteme inteligente de controlare a traficului, la reţele de comunicaţii de ultimă generaţie.

Oraşul va avea şosele pe care vor circula maşini fără şofer, case şi scoli dotate cu toalete şi maşini de spălat inteligente, dari niciun locuitor.
Acest lucru va permite cercetătorilor să testeze tehnologii noi fără să pună în pericol viaţa cuiva. Proiectul, în valoare de un miliard de dolari, a fost câştigat de compania Pegasus Holdings.  Bob Brumley, director la Pegasus Holdings, a declarat ca lucrările la oraş vor începe în 30 iunie şi în construirea lui se vor inspira după unul real, Rock Hill.
Acest proiect va genera 350 de locuri de muncă permanente şi 3.500 temporare. Nu se ştie dacă la finalul proiectului oamenii se vor putea muta aici sau va rămâne un oraş fantomă.

 Sursa: www.capital.ro

"Dacii - Adevăruri tulburătoare 2012"


„Noi suntem urmaşii Romei? Sau istoria României se bazează pe un lung şir de falsuri?" Răspunsurile oferite în documentar pentru aceste întrebări au provocat o veritabilă frenezie: peste 360.000 de vizualizări, aproape 800 de comentarii, peste 4.000 de like-uri.
Filmul are aproape o oră şi susţine că romanii şi dacii au strămoşi comuni şi că Dacia nu a fost romanizată în modul susţinut de teoriile oficiale. Studii genetice realizate în Germania, citate de autorii documentarului, indică faptul că populaţia românească din prezent este înrudită foarte puţin cu cea din Italia şi foarte mult cu cea existentă în Dacia înainte de cucerirea romană.

Autorii au anunţat că vor mai publica anul acesta lucrări ştiinţifice care vor revoluţiona istoria noastră veche.

Varianta scurtă

În 30 de secunde, teoria autorilor documentarului este că avem mai multe motive să ne considerăm daci, decât urmaşi ai Romei.
„Realitatea este foarte simplă. Simplitatea constă în faptul că au sosit romanii, au cucerit 14 la sută din teritoriul Daciei şi peste noapte, nu numai teritoriul cucerit peste o sută de ani învaţă perfect limba latină uitând limba lor, dar şi 86 la sută din teritoriul Daciei, oameni care nici măcar nu ştiau că au sosit romanii uită limba lor şi vorbesc latina", spune Napoleon Săvescu (foto sus), directorul fondator al societăţii Dacia Revival Internaţional.

Dezbatere aprinsă

Acest argument este primul dintr-un lung şir argumente cu care realizatorii documentarului încearcă să convingă publicul că în Dacia s-a vorbit o limbă aproape identică cu latina şi că întreaga civilizaţie romană provine, de fapt, din spaţiul cultural în care se vorbea limba Dacilor. Teoria a stârnit imaginaţia celor care au văzut documentarul. Youtube a contorizat peste 368.000 de vizualizări. Peste zece la sută dintre cei care au vizionat documentarul au apreciat că este foarte interesant şi sute de utilizatori s-au lansat într-o dezbatere cu aproxomativ 800 de comentarii.
Fost ministru: De ce grecii, egiptenii şi evreii nu şi-au schimbat limba ?
În documentar apare şi un fost ministru al Apărării Naţionale, generalul în rezervă Nicolae Spiroiu. „Imperiul Roman nu avea cum să disemineze limba latină pe un areal de şase ori mai mare decât cel pe care l-a ocupat", spune Spiroiu. „Statul iudeu a stat sub romani 800 de ani, vreo 400 de ani au stat grecii, egiptenii la fel" spune în documentar Mircea Chelaru, general în rezervă şi fost şef al Marelui Stat Major al Armatei Române.
„Din această perspectivă apare o uriaşă enigmă. Cum e posibil ca Dacii să-şi fi abandonat limba şi tradiţiile şi să fi îmbrăţişat limba şi obiceiurile invadatorilor, în condiţiile în care mai putin de 20 la suta din spaţiul dacic fusese cucerit, teritoriu in care romanii au rămas doar 165 de ani. Oare o asemenea pretenţie nu sfidează logica. Alte state cucerite integral de romani şi în care stăpânirea romană s-a întins pe 400 sau 800 de ani nu şi-au lepădat limba şi nu şi-au uitat tradiţiile. Şi dacii au făcut-o fără ca măcar să-i forţeze cineva?", spun realizatorii documentarului.

Scriitorul Daniel Roxin: De ce nu vorbim turcă sau maghiară?

„Pe aceeaşi logică ar fi trebuit ca românii să vorbească turca şi maghiara pentru că cele două imperii au stăpânit părţi mai însemnate din această ţară. Studiile de paleogenetică şi logica simplă ne spun că limba dacilor ar putea să fie continuatoarea unei limbi mai vechi din care s-a născut şi latina vulgară. ", spune scriitorul Daniel Roxin care a lansat documentarul pe Internet.
Documentarul citează diverse surse istorice şi face referire la obiectele dacice descoperite pe teritoriul României, dar şi în alte zone ale Europei. Autorii mai fac referire la diverse monumente ridicate în Imperiul Roman în care ar exista indicii care susţin teoria lor.

Studiu generic: suntem daci?

Cea mai interesantă probă prezentată în documentar este un studiu de paleogenetică realizat la Institutul de Biologie Umană al Universităţii din Hamburg, Germania. Studiul a analizat informaţia genetică a unor oseminte descoperite în siturile arheologice din zonele unde au locuit daci. Comparată cu structura genetică actuală a populaţiei, structura conturată din oseminte indică faptul că suntem, de fapt, urmaşii acelei populaţii pre romane şi că avem foarte puţin în comun cu actuala populaţie din Italia, spun realizatorii documentarului.
Lucrare de doctorat: Nu suntem „rude" cu italienii

„Am realizat aceste studii de paleogenetică în Germania, în perioada 2004 - 2006, pe piese osoase aparţinând unor indivizi care au trăit pe teritoriul României în Epoca Bronzului şi Epoca Fierului, scopul fiind o analiză a structurii genetice a populaţiei vechi şi să o comparăm cu datele genetice ale populaţiei actuale. Am realizat în Hamburg un alt studiu de genetică moleculară şi e populaţia actuală, pentru a le putea compara" explică Georgeta Cordoş, bilog la Institutul Victor Babeş, care şi-a realizat teza de doctorat pe această temă.
Alexander Rodewald, director al Institutului de Biologie al Universităţii din Hamburg spune în documentar că studiul genetic a indicat o înrudire îndepărtată cu populaţia actuală din Italia şi foarte apropiată cu cea din Grecia şi alte zone din Balcani. Procentul stabilit ca fiind moştenire genetică similară cu cea a grupului latin este surprinzător de mic, susţin realizatorii studiului. Studiile genetice au mai arătat că italienii din nord se întudesc într-un procent foarte mare cu tracii care au trăit acum 5000 de ani pe teritoriul României.

O concluzie halucinantă: nu suntem urmaşii romanilor? Bazaţi pe studiile paleogenetice citate, realizatorii documentarului susţin că tracii au ocupat o mare parte din Europa, având Marea Neagră în centrul zonei lor de dominaţie şi că din această zonă s-a desprins grupul care a înfiinţat Roma. „Se naşte o concluzie halucinantă. Nu noi suntem urmaşii romanilor ci o parte dintre romani sunt urmaşii tracilor", mai spune scriitorul Daniel Roxin.

Toate argumentele pe care se bazează teoria realizatorilor documentarului sunt însă în contradicţie cu ceea ce am învăţat la şcoală şi este susţinut de comunitatea ştiinţifică „oficială". Realizatorii susţin că mai există şi alte studii care vor fi prezentate anul acesta în lucrări ştiinţifice.
Cea mai veche scriere din lume: 7.500 de ani, Tărtăria

Aceştia mai fac referire la scrierea antică descoperită în 1961 la Tărtăria, pe nişte plăcuţe din lut (foto jos). Cu sprijinul unui istoric italian s-a făcut o datare cu carbon radioactiv a unor părţi din oasele descoperite alături de tăbliţele din lut. Rezultatul a fost uluitor pentru cei implicaţi: oasele au 7.500 de ani vechime. Acest lucru sugerează faptul că scrierea de la Tărtăria este cel mai vechi tip de scriere din lume, acest lucru susţinând teoria că pe teritoriul Daciei a existat o civilizaţie veche foarte dezvolatată. Aceeaşi civilizaţie a creeat monumente megalitice de la Sarmizegetusa Regia, mai susţin realizatorii documentarului.
Controversă aprinsă

Teoria a prins foarte bine la sute de utilizatori ai canalului Youtube, care s-au declarat convinşi de filmul vizionat. „Felicitări! În sfârşit nişte oameni cu inimă şi curaj. Nu pot decât să vă mulţumesc din toată inima şi Dumnezeu să vă lumineze calea şi să vă dea putere de a continua ceea ce aţi început. Minţile spălate de atâta vreme au nevoie de încă pe atâta ca să poată realiza care este de fapt partea ascunsă cu rea intenţie a poporului nostru", aşa sună unul dintre sutele de comentarii, în acelaşi ton, postate la documentar. Numărul mare de mesaje in acest ton indică o priză la public ieşită din comun.

Topul celor mai tari aparitii la Billboard Music Awards

1. Beyonce in 2003
A facut show aparand cu o suita intreaga de fete care aratau la fel: acelasi outfit, aceeasi freza si dupa ce ne-a oferit un moment memorabil cu Me, Myself and I a incheiat apoteotic dedublandu-se. A repetat acelasi truc si in 2011, cand a trecut la nivelul urmator invitand personalitati ca Michelle Obama, Bono sau Lady Gaga sa vorbeasca despre ea.


2. Britney Spears in 2001
A cantat Slave 4 U pe o scena amplasata in fata renumitului Bellagio, unde a avut parte si de spectacolul fantanilor care sunt emblematice hotelului. La acel moment cariera lui Britney era inca in dezvoltare si inca nu trecuse prin momentele care ne-au facut sa ne intrebam ce se va intampla cu ea. Insa a revenit cu doua albume foarte bune si promtatoare: Circus si Femme Fatale, care ne-au lasat impresia ca teen pop idolul anilor 90ar putea avea un comeback.

3. Whitney Houston - 1993
Artista a oferit o super interpretare a hitului ei I Have Nothing, iar la momentul acela cariera ei inca nu isi atinsese apogeul, desi avea deja numeroase premii in palmares. Toata lumea a fost surprinsa de moartea artistei care a umbrit ceremonia premiilor Grammy de anul acesta. I-am dedicat un  intreg articol in care am vorbit, pe larg, despre intreaga ei cariera si despre faptul ca a fost si ramane un music icon, mai ales al anilor 80.


4. Rihanna si Britney Spears in 2011
Rihanna era pe val atunci cu S&M pe care a cantat-o alaturi de Britney Spears. A insemnat lanturi, bara de striptease si ceva piele, totul incheindu-se cu o bataie cu perne. Pe vremea aceea Rihanna inca putea canta live, fata de zilele acestea cand se bazeaza mai mult pe pozitiv pentru a putea duce la capat un spectacol, iar recent a acuzat din nou episoade de epuizare.

5. Jennifer Lopez canta in 1999 Waiting for Tonight si ne lasa pe toti cu gura cascata. Piesa ei de breakthroug mai starneste amintiri si astazi iar in 2012 J.Lo este in continuare in varful piramidei muzicale. Am urmarit-o de-a lungul timpului si pana acum nu a dat gres, chiar daca pentru o perioada a intrat intr-un con de umbra. De cand a lansat anul trecut Love? a revenit in atentia noastra si acum ne face sa dansam din nou

urban.ro.

Albert Einstein

"Incearca nu sa fii un succes, ci sa fii o valoare"

 Albert Einstein

Cum ne modifică organismul un pahar de cola


Băutura acţionează asupra organismului ca un drog în doar 45 de minute. Vezi ce se întâmplă exact în ora de după ce ai băut cola.
Experimentul, publicat pe blisstree.com, arată, de fapt, efectul asupra organismului al oricărui suc ce are în compoziţie zahăr, acid fosforic şi cafeină.

În primele 10 minute: 10 linguriţe de zahăr (cantitatea permisă pentru o zi întreagă) „atacă" organismul. În mod normal, atât de mult zahăr ne-ar provoca greaţă, însă acidul fosforic din compoziţia băuturii îi taie din dulceaţă.

20 de minute: îţi creşte brusc glicemia şi, ca o consecinţă, creşte şi nivelul de insulină (hormonul care reglează glicemia) din sânge. Acum intră în acţiune ficatul, care transformă zahărul ce ajunge la el în grăsime.
40 de minute: Cafeina din cola a fost complet absorbită de organism. Pupilele se dilată, iar tensiunea arterială creşte. În plus, în creier se produc modificări care împiedică apariţia stării de somnolenţă (sunt blocaţi receptorii de adenozină).
45 de minute: Creşte nivelul de dopamină (neurotransmiţător responsabil cu apariţia plăcerii) eliberat în corp, stimulând astfel centrii plăcerii din creier, aceiaşi care sunt activaţi în cazul consumului de droguri.
După mai mult de 60 de minute Acidul fosforic creşte rata metabolismului, prin acţiunea sa asupra calciului, magneziului şi zincului din intestine.
Tot după o oră de la consumul de cola îşi face apariţia efectul diuretic al cafeinei.
În momentul în care dispare efectul cafeinei, glicemia scade brusc. Consecinţele sunt stare de iritabilitate, alternată cu lentoare în mişcare şi în gândire.


 Sursa: www.adevarul.ro

Felicitari Craciun

Chaplin's Time Traveler - Calator in timp in filmele lui Chaplin