marți, 9 noiembrie 2010

Cascade, Waterfalls

 Rezervatia  naturala ,Burgess Falls State Natural Area  din  Sparta, Tennessee, SUA

 Rezervatia  naturala, Buttermilk Falls  , Delaware Water Gap National Recreation Area, New Jersey, SUA

O  cascada  de  cascade.

Albert Camus

Nu  merge  inaintea  mea, pentru  ca  s-ar  putea  sa  nu  te  pot  urma.
Nu  merge  in  urma  mea, pentru  ca  s-ar  putea  sa  nu  te  pot  ghida.
Mergi  alaturi  de  mine  si  fii  prietenul  meu.

"Albert Camus"

Pestera CASTLEGUARD CAVE – Canada

     CASTLEGUARD CAVE, peştera cu cel mai mare volum de gheaţă (150 000 m3); nu s-a făcut încă o evaluare exactă, volumul masei de gheaţă fiind, se pare, în realitate, considerabil mai mare. 
    
     CASTLEGUARD CAVE se află în SV Canadei, în Munţii Stâncoşi (Rocky Mountains), sub renumitul gheţar „Columbia”, care acoperă Mount Columbia (3 747 m) de la graniţa dintre provinciile Alberta şi Columbia Britanică (British Columbia) şi, totodată, la limita dintre două mari parcuri naţionale (Jasper şi Banff).
     CASTLEGUARD CAVE este şi cea mai lungă peşteră din Canada, măsurând peste 25 km, dar explorările continuă. Cunoscută din 1920, ea a fost explorată prima oară în 1925 de către Freeman, pe o distanţă destul de mică. Explorările sistematice au debutat abia în 1967, când speologii canadieni de la „Mac Maşter University Caving-Climbing Club” (M.U.C.C.C.), având ca protagonişti pe M. Boon, D. Ford şi P. Thomson, au „cucerit” o mare parte din peşteră, explorarea fiind apreciată la acea dată drept cea mai riscantă şi, totodată, cea mai senzaţională acţiune speologică efectuată vreodată în Canada, fapt care i-a adus peşterii celebritatea. Fiind un mare gol subteran situat sub un gheţar, regimul său hidrologic este în funcţie de topirea gheţarului. Pe timpul verii, când topirea este puternică, CASTLEGUARD CAVE funcţionează ca prea-plin şi, drept urmare, orice explorare este exclusă.

Stiati ca ... ? Aeroporturi, episodul 1

     Termenul de”aeroport” (airport in orginal, in engleza) a fost folosit pentru prima data intr-un articol din The New York Times? Autorul lui, pilotul si inventatorul Alberto Santos-Dumont, l-a rostit in cadrul unui interviu pentru renumitul ziar in timpul unei vizite in New York.
     Cea mai lunga pista din lume este situata in Tibet si apartine aeroportului situat la cea mai inalta altitudine din lume? Pista, care deserveste aeroportul Qamdo Bangda din Tibet, are o dimensiune de 5,5 kilometri si este atat de lunga intrucat la acea altitudine (4,334 metri) avioanele au nevoie de mai mult spatiu pentru decolare si aterizare datorita aerului rarefiat.
     Aeroprtul Ulyanovsk Vostochny din Rusia detine cea mai lata pista din lume? Aceasta are o latime de 105 metri si este a doua cea mai lunga din lume.
     In lume exista 43,867 de aeroporturi? Aceasta cifra este prezentata in raportul CIA pentru anul 2009. SUA detin pste o treime din numarul total de aeroporturi ale lumii, adica 15,095. Pe locul doi se situeaza Brazilia cu 4,000 de aeroporturi, cu peste 600 mai mult decat intreaga Uniune Europeana cu doar 3,391.

Bula si Patria

- Bula, ce este patria?
- Nu stiu.
- Esti prost. Vasile ce este patria?
- Patria este mama mea.
- Corect. Bula ce este patria?
- Patria este mama lui Vasile.
- Idiotule, patria este si mama ta, ai inteles?
- Inteles.
- Ce ai inteles?
- Ca sunt frate cu Vasile.

Felicitari Craciun

Chaplin's Time Traveler - Calator in timp in filmele lui Chaplin