duminică, 22 aprilie 2012

Africa "stă" pe o mare secretă


     Oameni de ştiinţă britanici susţin că binecunoscutul "continent uscat" ascunde un rezervor uriaş de ape subterane.
     Volumul total al apelor de sub pământ este de 100 de ori mai mare decât cel de la suprafaţă, spun cercetătorii de la Londra.      Studiul, realizat de cercetători de la Universitatea din Londra şi de la Institutul Britanic pentru Geologie, a fost publicat de revista Environmental Research Letters. În Africa, mai mult de 300 de milioane de oameni n-au apă potabilă. Cererea de apă va fi din ce în ce mai mare, în deceniile următoare, din cauza creşterii populaţiei şi a irigaţiilor necesare în agricultură.
     Râurile şi lacurile sunt afectate de seceta sau inundaţiile din cursul anului, punând sub semnul întrebării rezervele existente la un moment dat. În prezent, doar 5% din terenul arabil din Africa este irigat.
Potrivit BBC, oamenii de ştiinţă au realizat, în premieră, o analiză a întregului continent cu ceea ce înseamnă rezerve ascunse de apă. "Cele mai mari cantităţi de ape subterane se află în nordul Africii, în marile bazine sedimentare ale Libiei, Algeriei şi Ciadului", spune una dintre autoarele studiului, Helen Bonsor. "Cantitatea care ar putea fi stocată în acele bazine este echivalentă cu o grosime de 75 de metri de apă de-a lungul întregi regiuni - este o cantitate imensă", spune ea.
     Oamenii de ştiinţă şi-au cules informaţiile din hărţile hidro-geologice ale guvernelor naţionale din zonă, dar şi din 283 de studii acvifere, precizează sursa citată. Multe ţări, cunoscute ca fiind lipsite de rezerve de apă, au, de fapt, cantităţi substanţiale sub pământ.
     Cercetătorii britanici avertizează, însă, că puţurile de mică adâncime, în zone rurale, şi pompele manuale sunt metodele cele mai indicate, pentru că forarea la scară largă ar putea epuiza rapid acviferele subterane, iar acestea nu pot fi reumplute, din cauza cantităţii reduse de precipitaţii.
     Chiar şi în zonele semi-aride, cu foarte puţine precipitaţii, apele subterane din Africa ar putea fi folosite pentru consum şi pentru agricultură, timp de 20-70 de ani, spun cercetătorii.

 Sursa: www.evz.ro

După norul de nisip din Sahara, ne aşteaptă alte fenomene ciudate!


      V-aţi bucurat că norul de praf care ne-a năclăit maşinile şi hainele zilele trecute a dispărut? Nu vă grăbiţi, pentru că acum ne pândesc "ploile colorate". Specialiştii în meteorologie ne-au explicat în ce constă fenomenul şi cum ar putea să reapară.
     Conform meteorologului Teodora Cumpănaşu , scenariul se poate repeta oricând! "Dacă sunt întrunite anumite condiţii, fenomenul poate reapărea oricând. După o perioadă secetoasă, apar pulberile care mai târziu pot fi antrenate de vânt puternic. În funcţie de regiune şi de tipul prafului, pulberea poate să aibă o anumită culoare. Dacă norul se intersectează cu unul de ploaie, apare această ploaie colorată", ne-a explicat Teodora Cumpănaşu.       Totuşi, praful se poate ridica şi din regiuni mai apropiate ţării noastre, nu neapărat din zonele îndepărtate, deşertice. De exemplu, din regiunile învecinate României, la nord şi nord-vest se pot ridica nori de loess, o argilă galben-roşiatică (tot ca nisipul din Sahara) folosită de obicei pentru construcţii, mai exact pentru cărămizi din chirpici.
      Zilele trecute un alt meteorolog, Gabriela Băncilă, declara într-un cotidian central că o ploaie de o culoare mai ciudată se poate abate asupra ţării noastre. "Vom avea ploi colorate, cu praf de loess. Vântul de est aduce din Rusia şi Ucraina astfel de particule", a explicat Băncilă.

 Sursa: www. libertatea.ro

Monica Gabor a trecut la cratiţă


     Monica Gabor şi Mr Pink locuiesc împreună într-un apartament din Los Angeles şi, ca o femeie iubitoare, îi pregăteşte acestuia zilnic cina. Ea a povestit cât de încântat e chinezul atunci când îi face clătite cu dulceaţă, desertul lui preferat.
     Monica a petrecut Paştele departe de familia ei, dar aproape de Mr Pink, care, din dragoste pentru ea, a respectat tradiţiile din România. “Sărbătorile de Paşte le-am petrecut foarte frumos, am fost la biserică şi am stat la masă cu prietenii mei. Mr Pink respectă tradiţiile şi toate religiile, îi place să afle despre cultura românească”, ne-a spus Monica.
     Fosta doamnă Columbeanu susţine că se relaxează în bucătărie, ea preparând atât mâncăruri din bucătăria asiatică, cât şi bucate româneşti: “Am învăţat să gătesc multe feluri de mâncare din bucătăria asiatică, este pe gustul amândurora. Lui îi plac în special deserturile româneşti, iar clătitele făcute de mine sunt preferatele lui”.
      Monica nu stă degeaba în America, pregătindu-se să devină femeie de afaceri: “În timpul săptămânii, merg la şcoală, de dimineaţă până la ora 16.00. Mr Pink mă susţine în carieră, dar consideră că a deveni o femeie de afaceri este mai potrivit pentru mine în acest moment. În rest, merg la sală, zilnic, alerg cinci kilometri pe bandă, fac exerciţii pentru tonifiere, iar serile le petrec cu iubitul meu, ne întâlnim cu prietenii, ne uităm la televizor, gătim sau mergem la cinema. Am văzut toate premierele filmelor din Los Angeles.

 Sursa:  libertatea.ro

Felicitari Craciun

Chaplin's Time Traveler - Calator in timp in filmele lui Chaplin