joi, 11 noiembrie 2010

Moliere

Toti  oamenii  se  aseamana  prin  cuvinte,  numai  faptele  îi deosebesc.

"Moliere"

CHALKIDA

CHALKIDA (Evripos), cea mai îngustă strâmtoare navigabilă (39 m). Parte a Mării Egee, strâmtoarea desparte insula Eubeea (Evvia) de continent (Pen. Balcanică).

     Are o lungime de 8 km şi o lăţime cuprinsă între 59 m şi 1,6 km. în sectorul cel mai îngust se află oraşul Chalkida (cca 60 000 loc.), legat în prezent prin două poduri de continent.
     Oraş vechi, amintit şi în Iliada, sub dominaţia veneţiană (1209-1470) a primit numele de Negroponte. Astăzi este un important centru economic (industrial, turistic). în jurul strâmtorii s-a dezvoltat oraşul omonim, datând din sec. VII î.Hr., important centru portuar şi comercial în timpul stăpânirii veneţiene (sec. XIII-XV), apoi turceşti (fiind cucerit de sultanul Mehmet II în 1470). în prezent, oraşul (53 400 loc. – 2001) este reşedinţa prefecturii Eubeea, care, se suprapune insulei omonime.
     Legătura peste strâmtoare cu partea continentală a fost realizată prin poduri construite succesiv, cel mai vechi fiind menţionat în 411 î.Hr., iar cele mai noi (basculante, pentru a permite circulaţia navelor) fiind inaugurate în 1962 şi, respectiv, 2003.. Aici a murit, în 322 î.Hr., marele filozof Aristotel, înecat în apele micii strâmtori C., se spune, în realitate de boală. în acest loc s-a dezvoltat Chalkis, însemnat port de pasageri (pe coasta de E a Greciei), puntea de legătură a populaţiei Eubeei cu restul ţării.

Stiati ca ... ? Aeroporturi, episodul 3

     Orasul Vancouver din Canada este deservit de cel mai mare numar de aeroporturi? Nu mai putin de 7 aeroporturi, din care cel mai departat este situat la 59 de kilometri de oras, deservesc acest oras din Columbia Britanica. Cate 5 aeroporturi deservesc orasele New York si, respectiv, Los Angeles, din SUA, in timp ce in Europa orasul Londra are 4 aeroporturi in apropiere.
    Cel mai aglomerat aeroport din lume, dupa numarul de pasageri traficati anual, este cel din Atlanta? Peste 89 de milioane de pasageri (89,379,287 mai exact) au calatorit in 2009 prin acest aeroport, conform CIA World Factbook. Cel mai aglomerat aeroport din Europa este Heathrow din Londra.
     Aeroportul londoez Heathrow este cel mai mare din lume din punct de vedere al traficului international de pasageri? Desi ca numar total de pasageri se situeaza dupa cele doua aeroporturi americane din Atlanta si Chicago, Heathrow este punctul de trecere principal pentru traficul international.
     Henri Coanda din Bucuresti-Otopeni este al 79-lea in topul celor mai mari aeroporturi din Europa din punct de vedere al traficului de pasageri? Aproximativ 4.5 milioane de calatori au decolat/aterizat de pe Otopeni in 2009, cu 10% mai putin decat in anul precedent. Spre comparatie, aeroportul din Budapeste este pe locul 45 iar cel din Sofia pe locul 99.

Felicitari Craciun

Chaplin's Time Traveler - Calator in timp in filmele lui Chaplin