joi, 4 noiembrie 2010

Anunt

Incepand  de  azi,  am  adaugat  doua  rubrici  noi  de  cultura  generala:
- Stiati ca ...?
- Curiozitati

BosWash

BOSWASH, arie urbanizată în NE S.U.A., cel mai întins megalopolis (138 760 km2, peste 40 mil. loc.)
- Desfăşurat pe litoralul de NE al S.U.A., între oraşele Boston, în N, şi Washington (de unde şi numele), în S, pe o distanţă de peste 1 000 km, Boswash este alcătuit dintr-un lanţ neîntrerupt de oraşe care şi-au păstrat caracteristicile proprii şi independenţa administrativă; spaţiile rurale care separau odinioară oraşele respective au căpătat cu timpul caracteristici urbane, prin procesul activ al suburbanizării.
- Dezvoltarea transporturilor auto a permis migrarea populatiei urbane în spaţiile rurale înconjurătoare, devenite astfel vaste arii rezidenţiale, cu toate dotările comerciale necesare; o parte din întreprinderile ec. „au migrat” şi ele în afara oraşului propriu-zis. S-a ajuns asfel la o zonă lipsită de spaţii rurale, un fel de stradă principală („Main Street’*) a naţiunii americane, care ţine de la Washington la Boston. Ultimele analize ştiinţifice arată că megalopolisul şi-a extins arealul spre Richmond (Virginia) în SV şi, respectiv, spre Portland (Mâine) spre NE.
- Această concentrare urbană se datorează unei situaţii excepţionale. Toate oraşele importante din Boswash sunt porturi, ele profitând primele de pe urma aportului masiv de imigranţi (îndeosebi în sec. al XlX-lea). Prin ele s-a ajuns la popularea regiunilor învecinate şi, treptat, la colonizarea întregii ţări, astfel încât întreaga dezvoltare a S.U.A. a beneficiat timp de 150 de ani de concentrarea industriala , umană, financiară, culturală a Boswashu-lui.
- In prezent – cu excepţia regiunii urbanizate Tokaido nu există pe globul pământesc o altă asemenea concentrare de populatie urbană, industrie, comerţ, viaţă financiară sau culturală. Aici se află cel mai mare centru financiar din lume (New York), cele mai cunoscute institute de învăţământ superior din America de Nord (universităţile Yale, Harvard, Institutul Tehnologic Massachussetts ş.a.), adevărate metropole industriale (New York, Boston, Baltimore). Industria B.oswash  este extrem de diversificată, existând tendinţa de specializare în ramuri care solicită o înaltă calificare (electronică, IT, mecanică fină, mijloace de transport).
- Principalele componente ale Boswash  (având populatie mai mare de 100 000 loc. în 2001) sunt (de la NE spre SV): Boston (569 165 loc., 4,43 mil. loc. aglomeraţia urbană Boston-Salem – 2004), Worchester, Springfield, Providence, New Bedford, Hartford, NewHaven, Bridgeport, New York(8 101 079 loc., 18,7 mil. loc. aglomeraţia urbană New York-Northern New Jersey-Long Island – 2004), Newark, Elizabeth, Jersey City, Paterson, Philadelphia (1 470 151 loc., 5,8 mil. loc. – aglomeraţia urbană – 2004), Baltimore (636 251 loc., 2,64 mil. loc. aglomeraţia urbană – 2004), Washington (553 523 loc., 5,14 mil. loc., aglomeraţia urbană – 2004).

Stiati ca ... ? Parfumuri, episodul 1

Prima chimista din istorie este considerata a fi o femeie care se indeletnicea cu fabricarea parfumurilor? Tapputi, asa cum se numea femeia, apare mentionata intr-o scriere cuneiforma din atribuita mileniului 2 inainte de Hristos din zona Mesopotamiei.

Substantele mirositoare din componenta unui parfum nu au numai origine vegetala ci si animala? De exemplu, o substanta inflamabila de culoare inchisa secretata de sistemul digestiv al Casalotului (o anumita specie de balena; Sperm Whale in engleza) sta la baza producerii ambrei. Alte arome se obtin si din castori sau albine, in timp ce moscul (in original musk, care inseamna testicul in limba sanscrita) se obtine din secretia unei glande situate in regiunea anala la masculii speciei de caprioare cu acelasi nume.

Cele mai vechi relicve ale producerii de parfumuri de catre oameni, gasite pana in prezent, au aproximativ 4000 de ani? Descoperite recent, sticlutele de parfum si vasele de mixare gasite in Pyrgos, Cipru, faceau parte din materialele de lucru ale unui laborator de aproximativ 4000 de metri patrati in care se fabricau parfumuri.

Peisaje de Iarna

Iceberg  in  croaziera...

Paduri  in  regatul  iernii

Cabana  pe  muntele  Assiniboine Lodge,  in  provincia  Columbia Britanica  din  Canada

Apus  de  soare  pe  ghetarul  Franz Josef  din  Westland National  Park,  Noua Zeelanda

Proverb

Averea  este  pentru  viata,  ceea  ce  este  roua  pentru  iarba.

"Proverb"

Urs Panda si virginele

Asemanarea dintre un urs panda si o virgina:
- amandoua sunt pe cale de disparitie.

Un cioban paste cele 100 de oi

Un cioban pastea cele 100 de oi intre doua parcele de porumb si cum statea el sprijinit in toiag si medita vine proprietarul si il intreaba:
- Ce faci mai ciobane pe pamantu meu?
- Nu vezi? pasc oile…
- Vezi ca esti obraznic, poate iti f*t una!
La care ciobanul ii raspunde:
- Poti sa le f*ti pe toate, eu doar le pazesc…

Felicitari Craciun

Chaplin's Time Traveler - Calator in timp in filmele lui Chaplin