luni, 21 mai 2012

Cum ne modifică organismul un pahar de cola


Băutura acţionează asupra organismului ca un drog în doar 45 de minute. Vezi ce se întâmplă exact în ora de după ce ai băut cola.
Experimentul, publicat pe blisstree.com, arată, de fapt, efectul asupra organismului al oricărui suc ce are în compoziţie zahăr, acid fosforic şi cafeină.

În primele 10 minute: 10 linguriţe de zahăr (cantitatea permisă pentru o zi întreagă) „atacă" organismul. În mod normal, atât de mult zahăr ne-ar provoca greaţă, însă acidul fosforic din compoziţia băuturii îi taie din dulceaţă.

20 de minute: îţi creşte brusc glicemia şi, ca o consecinţă, creşte şi nivelul de insulină (hormonul care reglează glicemia) din sânge. Acum intră în acţiune ficatul, care transformă zahărul ce ajunge la el în grăsime.
40 de minute: Cafeina din cola a fost complet absorbită de organism. Pupilele se dilată, iar tensiunea arterială creşte. În plus, în creier se produc modificări care împiedică apariţia stării de somnolenţă (sunt blocaţi receptorii de adenozină).
45 de minute: Creşte nivelul de dopamină (neurotransmiţător responsabil cu apariţia plăcerii) eliberat în corp, stimulând astfel centrii plăcerii din creier, aceiaşi care sunt activaţi în cazul consumului de droguri.
După mai mult de 60 de minute Acidul fosforic creşte rata metabolismului, prin acţiunea sa asupra calciului, magneziului şi zincului din intestine.
Tot după o oră de la consumul de cola îşi face apariţia efectul diuretic al cafeinei.
În momentul în care dispare efectul cafeinei, glicemia scade brusc. Consecinţele sunt stare de iritabilitate, alternată cu lentoare în mişcare şi în gândire.


 Sursa: www.adevarul.ro

Niciun comentariu:

Felicitari Craciun

Chaplin's Time Traveler - Calator in timp in filmele lui Chaplin