vineri, 5 noiembrie 2010

Imagini din satelit

 Delta  Nilului,  insula  Cipru  si  partea  estica  a  Marii  Mediterane  vazute  din  satelit.
 Ochiul  unui  uragan  vazut  din  satelit
 Vulcan  activ  vazut  din  satelit  in  timpul  unei  eruptii.
 Conul  unui  vulcan  vazut  din  satelit.
Vulcan  activ  vazut  din  satelit  in  timpul  unei  eruptii.

Helen Keller

Cele  mai  frumoase  lucruri  in  viata  nu  sunt  cele  pe  care  le  vedem  sau  atingem,  sunt  cele  pe  care  le  simtim.

"Helen Keller"

Stramtoarea Bosfor

BOSFOR (KARADENIZ BOGAZI), cea mai îngustă strâmtoare maritimă intercontinentală.

Uneşte Marea Neagră cu Marea Marmara (Marmara Denizi), având o lungime de cca 30 km şi o lăţime de 660-3 800 m; separă continentul Europa (Pen. Balcanică) de continentul Asia (Pen. Asia Mică); lăţimea minima o prezintă în partea sa centrală (Rumeli Hisari).

La origine a fost o vale fluviatilă invadată în Cuaternar de apele marine. în prezent, acest braţ maritim, cu o istorie zbuciumată, are adâncimi cuprinse între 33 şi 80 m şi asigură un schimb de ape cu salinitate diferită între cele două mări: din Marea Neagră trec anual cca 325 km3 apă cu salinitate scăzută (18%o) prin curentul de suprafaţă al strâmtorii, în timp ce la adâncime trece în sens invers un volum de 175 km3 apă cu salinitate ridicată (3896o). Bosfor, important punct geostrategic, a trezit interes din vechi timpuri, constituind scena a numeroase confruntări militare: între perşi şi greci (,Războaiele medice” şi, apoi, invers), între otomani (turci) şi veneţieni, ruşi etc.

Pe malurile Bosforului a înflorit capitala Imperiului Bizantin (Constantinopol) şi apoi a Imperiului Otoman (sub numele de Istanbul). în prezent, peste Bosfor se arcuiesc două mari poduri rutiere suspendate, cu deschiderea principală de peste 1 000 m (1 074 m la podul Bogazigi Kdprusu, finalizat în 1973, şi 1 012 m la podul Fatih Sultan Mehmet Kopriisu, dat în folosinţă în 1988), care facilitează legăturile Europei cu Orientul Apropiat.

Stiati ca ... ? Parfumuri, episodul 2

In Europa, si mai ales in Franta, industria parfumurilor a luat amploare sub influenta parfumierului personal al Caterinei de Medici (Regina a Frantei), pe nume Rene? Insa fabricarea esentelor frumos mirositoare fusese initiata cu mult inainte de acesta: retete de parfum datand din 1221 au fost atribuite calugarilor de la Manastirea Sfanta Maria din Florenta.

La inceput, parfumurile erau folosite de aristocratia europeana pentru a masca miorosurile neplacute emanate de corp in lipsa unei igiene adecvate? Din pacate, acest lucru este destul de raspandit si in ziua de astazi, in toate clasele sociale.

Bebelusul care radea la nastere

La maternitate, un bebelus tocmai a venit pe lume. A fost livrat cu toate piesele la el, si arata destul de normal, nimic nu parea a fi in neregula ………… cu exceptia faptului ca RADEA incontinuu. Adica RADEA de se prapadea, RADEA si nu se putea opri… Toti specialistii, doctorii, asistentele examinau bebelusul, in fata parintilor topiti de ingrijorare ………… dar lui nu-i pasa, RADEA in hohote, cu pumnii stransi, si lacrimile ii curgeau pe obraji. La un moment dat, unul din pediatrii incearca sa ii desfaca pumnisorul strans sa vada daca totul este in regula si ………… ce gaseste???
SURPRIZA ………… o pilula contraceptiva !!!

Felicitari Craciun

Chaplin's Time Traveler - Calator in timp in filmele lui Chaplin