luni, 21 mai 2012

NASA a detectat lumină pe o planetă „pământeană” din afara sistemului solar


     Un telescop spaţial al NASA a detectat lumină infraroşie de pe o planetă botezată „Super-Pământul”, de două ori mai mare decât Terra. Astronomii consideră descoperirea de importanţă istorică, scrie Huffington Post.
     Telescopul spaţial Spitzer a detectat lumină de pe planeta 55 Cancri e, care orbitează în jurul unei stele aflate la 41 de ani lumină de Pământ. Un an pe această planetă din afara sistemului solar durează doar 18 ore pământene.
     Planeta a fost descoperită în 2004 şi nu este locuibilă de oameni. Este de două ori mai mare decât Terra şi are o masă de opt ori mai mare.
      De la descoperirea ei, oamenii de ştiinţă au găsit tot felul de caracteristici ciudate ale planetei 55 Cancri e. Ea face parte dintr-un sistem solar cu cinci planete centrate în jurul stelei Cancri 55, în constelaţia Racului. Planeta are o densitate foarte mare şi orbitează foarte aproape de steaua-mamă, de 26 de ori mai aproape decât o face planeta Mercur în jurul Soarelui.
     Temperatura la suprafaţa care se află cu faţa la stea este de 1.726 de grade Celsius, iar planeta este învăluită de un gaz în stare lichidă. În jur de 20% din planetă este compusă din elemente uşoare, inclusiv apă. Dar temperaturile extreme şi presiunea de pe planetă au creat o stare „fluidă supercritică”, în care gazele capătă o stare lichidă.
     Cercetătorii spun că planeta ar semăna cu Neptun, dacă Neptun ar fi mult mai aproape de Soare şi atmosfera sa ar începe să fiarbă.
      Telescopul Spitzer este o misiune a NASA care a costat 770 de milioane de dolari şi a fost lansată în 2003. În prezent, studiază universul folosind lumină infraroşie.


Niciun comentariu:

Felicitari Craciun

Chaplin's Time Traveler - Calator in timp in filmele lui Chaplin