sâmbătă, 6 decembrie 2014

La Multi Ani!

La Multi Ani  celor  care  sarbatoresc  azi  ziua  de  nume  a  Stantului  Nicolae.

Mos Nicolae

Sfantul Nicolae

SFANTUL NICOLAE, sarbatorit pe 6 decembrie, supranumit si "Facatorul de minuni", patron al Greciei si al altor orase din Apusul Europei, este unul dintre cei mai populari sfinti ai crestinatatii.
SFANTUL NICOLAE: "Sa imparti averea saracilor"
     Sfantul Ierarh Nicolae, arhiepiscopul Mirei Lichiei, s-a nascut in localitatea Patara din Asia Mica, in cea de-a doua jumatate a secolului al III-lea, intr-o familie de oameni instariti si crestini devotati. Crescut in spiritul povetei crestine "sa imparti averea saracilor", SFANTUL NICOLAE si-a dat intreaga mostenire pentru a-i ajuta pe nevoiasi.

SFANTUL NICOLAE, mare aparator al ortodoxiei
      La primul sinod ecumenic tinut la Niceea, in anul 325, acesta a fost recunoscut drept un mare aparator al ortodoxiei. Sinodul a condamnat erezia lui Arie, conform careia Iisus Hristos nu este Fiul lui Dumnezeu, ci doar un om cu puteri supranaturale.

 SFANTUL NICOLAE: Originea obiceiului de a da o nuia celor neascultatori
     Nicolae, ajuns, episcop de Myra de la o varsta frageda, ingrijorat de o posibila ruptura care putea avea loc in Biserica, i-a dat ereticului Arie o palma. Astfel, potrivit bisericii, de la palma Sfantului Nicolae a ramas obiceiul ca, pe 6 decembrie, cei neascultatori sa fie loviti cu nuielusa in semn de avertisment. Tot traditia spune ca nuielusa cu care este lovit neascultatorul trebuie sa fie de mar, iar daca aceasta, pusa in apa, va inflori pana la Nasterea Domnului (Craciun), inseamna ca sfantul "a mijlocit" iertarea celui care a fost lovit.

SFANTUL NICOLAE, protectorul celor saraci
     Sfantul Nicolae a stiut ca dupa mustrare se cere mangaiere. Astfel, el a facut multe daruri saracilor, i-a linistit pe cei intristati si a vindecat, cu putere de la Dumnezeu, pe bolnavi. De numele sfantului sunt legate mai multe povesti crestine, printre care si aceea potrivit careia acesta ar fi oferit, in secret, diferite bunuri materiale fiicelor unui om sarac, aflate in pericol de a ajunge sclave pentru ca nu aveau o zestre suficienta pentru a-si gasi un sot.

SFANTUL NICOLAE nu este numai protectorul celor saraci, ci si al copiilor, al marinarilor si al victimelor judecatilor nedrepte, fiind venerat in intreaga lume. Sfantul Ierarh Nicolae a murit in anul 340, iar, din anul 1087, moastele sale sunt pastrate la o biserica ce ii este dedicata, in Bari, in sudul Italiei.

Sfantul Nicolae, in traditia romaneasca
     In traditiile romanesti, SFANTUL NICOLAE apare pe un cal alb, aluzie la zapada care cade in luna decembrie; pazeste soarele, care incearca sa se refugieze pe langa el spre taramurile de miazanoapte pentru a lasa lumea fara lumina si caldura; este iscoada a diavolului; stapaneste apele, fiind patron al corabierilor pe care ii scapa de la inec; apara soldatii in razboi, motiv pentru care acestia il invoca in timpul luptelor; ajuta vaduvele, orfanii si fetele sarace care vor sa se marite.
     "Minunile savarsite de Sfantul Nicolae, precum invierea celor trei copii omorati de un hangiu sau salvarea de la naufragiu a unor corabii, sunt binecunoscute. De aceea Sf. Nicolae a fost ales ca ocrotitor al copiilor, dar si al marinarilor, al brutarilor, al fetelor fara zestre, al victimelor sistemului judiciar etc. Dintre multele istorisiri care il au ca erou, cea mai cunoscuta este cea a fiicelor unui om bogat care isi pierduse averea. Sfantul a venit intr-o noapte si le-a aruncat pe fereastra trei saci de aur, pe care sa ii aiba drept zestre pentru a nu fi nevoite sa se prostitueze", a explicat parintele Bogdan Teleanu de la Patriarhia Romana.

 SFANTUL NICOLAE a salvat de la moarte trei barbati condamnati pe nedrept
     Istoria vietii SFANTUL NICOLAE vorbeste si despre o alta minune si anume ca a izbavit de la moarte pe trei barbati napastuiti pe nedrept. Pe cand acestia erau in inchisoare au aflat de timpul cand aveau sa fie omorati si au chemat pe sfant in ajutor; i-au pomenit si de binefacerile ce le facuse cu altii, cum izbavise de moarte pe alti trei barbati din Lichia.
     Iar SFANTUL NICOLAE, cel grabnic spre ajutor si gata spre aparare, s-a aratat in vis imparatului si eparhului; pe eparh l-a mustrat pentru ca a defaimat imparatului pe cei trei barbati, iar imparatului i-a aratat si i-a dovedit ca barbatii aceia sunt nevinovati si ca din pizma au fost parati ca au uneltit impotriva lui. Si asa i-a izbavit SFANTUL NICOLAE de la moarte, a adaugat parintele Bogdan.

SFANTUL NICOLAE: Mentionat Dante, in "Divina Comedie"
     Potrivit preotului, cea mai cunoscuta dintre istorisirile legate de SFANTUL NICOLAE este mentionata si de Dante Alighieri in "Divina Comedie" - "Purgatoriul". Apoi, in 1809, Washington Irving (autorul "Povestirilor din caverna adormita") a scris despre Sinterklaas in "O istorie a New York-ului". Irving l-a descris pe Sinterklaas ca un omulet rotunjor intr-un costum danez tipic, cu bufanti pe genunchi si o palarie cu boruri mari, care calatorea pe spatele unui cal, in seara de Sfantul Nicolae.
Parintele Bogdan Teleanu a mai spus ca, drept urmare a gestului de bunavointa al Sfantului Nicolae manifestat fata de fetele bogatului saracit, cadoul a fost cel care s-a impus drept emblema a sarbatorilor de iarna, in special a Sf. Nicolae si a Nasterii Domnului.

De SFANTUL NICOLAE copiii primesc dulciuri in ghetute si brad
     Copiii tuturor tarilor crestine au fost invatati ca, in noaptea de 5 spre 6 decembrie, SFANTUL NICOLAE vine si le incarca galosii, bocancii sau bradul cu dulciuri, jucarii sau daruri din ce in ce mai costisitoare, dar unii gasesc si cate o nuielusa. In unele zone, copii ii lasa mosului apa si morcovi pentru calul sau.
In colindele romanesti, cantate in plina iarna, se vorbeste despre florile dalbe, flori de mar. Asta pentru ca batranii cunosteau si ei ca acea joarda a Sfantului Nicolae trebuie sa fie una de mar, iar daca aceasta, pusa in apa, va inflori pana la Nasterea Domnului, inseamna ca sfantul a mijlocit pentru iertarea celui caruia i-a dat crenguta flori albe.

Nuielusele de mar care infloresc de SFANTUL NICOLAE, semn ca greselile au fost iertate
     Daca la Sfantul Andrei se punea la incoltit graul pentru a vedea cum va fi anul care vine, de SFANTUL NICOLAE se pun in apa crengute de pomi fructiferi, pentru ca acestea sa infloreasca, dovada iertarii greselilor, dupa cum spun traditiile populare. Nicolae este unul dintre numele cele mai indragite si mai raspandite. Numele este format din cuvintele grecesti nike - victorie, biruinta si laos - popor, om ce face parte dintr-un popor victorios.


Traditii occidentale de SFANTUL NICOLAE

     In Europa, in secolul al XII-lea, ziua Sfantului Nicolae a devenit ziua darurilor si a activitatilor caritabile. Astfel, in Germania, Franta si Olanda, ziua de 6 decembrie este considerata o sarbatoare religioasa, cand sunt oferite cadouri copiilor si saracilor. Multe tari si-au pastrat propriile obiceiuri si traditii de Sfantul Nicolae.
     Astfel, in unele culturi, SFANTUL NICOLAE calatoreste cu un insotitor care il ajuta. In Olanda, episcopul calatoreste pe un vapor, sosind pe 6 decembrie. Are la el o carte mare, din care afla cum s-au purtat copiii olandezi in timpul anului. Cei cuminti sunt rasplatiti cu daruri, iar cei obraznici sunt luati de asistentul sau, Black Peter.
     In Germania, SFANTUL NICOLAE calatoreste tot cu un insotitor, cunoscut drept Knecht Ruprecht, Krampus sau Pelzebock, care vine cu un sac in spate si o nuia in mana. Copiii obraznici sunt pedepsiti cu lovituri de nuia.
     La crestinii din Ghana, mosul care aduce daruri vine din jungla, in timp ce in Hawai, el coboara din barca. In Danemarca, cel care aduce daruri cara un sac in spinare si este purtat de reni. Copiii pregatesc o farfurie cu lapte sau o budinca de orez, in speranta ca aceasta va fi mancata de elfi, personaje despre care se crede ca il ajuta pe aducatorul de daruri. Polonezii cred ca darurile vin de la stele, in timp ce ungurii spun ca ele sunt aduse de ingeri.

http://parohiaberceni.blogspot.ro/2014/12/sfantul-nicolae.html


Felicitari Craciun

Chaplin's Time Traveler - Calator in timp in filmele lui Chaplin