duminică, 6 februarie 2011

Aborigenii, primii astronomi

     Într-o fermă de lângă Mount Rothwell, la 80 de kilometri de Melbourne, au fost descoperite nişte roci, despre care astrofizicianul prof. Ray Norris spune că reprezintă harta soarelui.
Aceste roci au fost aranjate într-un semicerc, cu două puncte în aliniere perfectă cu apusul soarelui, într-o zi de vară.
     Datând de acum 10.000 de ani, harta este mai veche decât Stonehenge-ul şi chiar decât piramidele din Egipt.

     "Aceste pietre au fost aşezate în mod clar pentru a reprezenta harta soarelui", a spus omul de ştiinţă, membru al organizaţiei Australia's Commonwealth Scientific and Industrial Research, din Canberra.
     "Nu ar fi putut fi puse aici din greşeală. Cineva a realizat măsurători foarte precise", a subliniat acesta.
     Studiile ştiinţifice asupra pietrelor continuă. http://www.cotidianul.ro

Controversele din jurul hărţii lui Piri Reis


     Una din hărţile amiralului turc din secolul 16 Piri Reis stârneşte controverse şi poate da peste cap toată istoria umanităţii.
     Concluziile savanţilor – o hartă făcută din avion sau alt aparat de zbor, o hartă mai veche decăt gheaţa care acoperă Antarctica, o hartă mai detaliată decât hărţile tactice ale armatei americane, o hartp pe care a folosit-o şi Columb ca să "descopere" America – o hartă venită din adâncurile istoriei umanităţii care ne poate schimba sistemele de valori sau istoria aşa cum o ştim.
     Piri Reis a fost un faimos amiral turc din secolul 16, care avea ca pasiune colecţionarea de hărţi de navigaţie vechi. După o bătălie pe mare, amiralul a capturat câţiva marinari duşmani. Unul dintre ei, ca să scape cu viaţă, s-a lăudat că a fost pilot în flota lui Columb pe parcursul celor trei voiaje ale acestuia în Lumea Nouă. Piri Reis, întotdeauna în căutare de noi informaţii, l-a întrebat pe om dacă Columb a descoperit Lumea Nouă din întâmplare sau ştia că există pământ peste ocean. Pilotul i-a răspuns că acesta avea o hartă, a cărui copie o deţine şi el, şi pe care i-a înmânat-o amiralului. Acesta, folosindu-se de ea şi de colecţia lui de hărţi antice, a desenat o hartă a lumii în 1513. Aceasta este povestea hărţii lui Piri Reis, mai mult sau mai puţin romanţată.   
     Surprizele şi semnele de întrebare de-abia acum încep.
     În 1929, un grup de istorici, cercetând secţiunea haremului Palatului Topkapî din Istambul, a găsit această hartă într-o grămadă de moloz. Istoricii au fost uimiţi când au descoperit că harta prezintă clar coasta de nord şi de sud a continentului american. Şi mai uimiţi au fost să descopere pe vechea hartă făcută la 1513 continentul Antarctica, care nu a fost descoperit până în 1818.
     În 1953, un ofiţer al marinei turce a trimis harta lui Piri Reis inginerului şef al Oficiului Hidrografic Naval al Statelor Unite. Pentru a o cerceta, acesta i-a cerut ajutorul căpitanului Arlington T. Mallerey, cu care mai colaborase, o autoritate în materie de hărţi antice. Raportând harta la cele existente, aceasta nu numai că s-a dovedit a fi perfectă, dar chiar a mai adus corecturi hărţilor moderne. De exemplu, pe harta lui Piri Reis, Groenlanda e reprezentată prin două insule separate. Această informaţie a fost confirmată recent de un explorator polar francez, care a descoperit cu ajutorul sondelor că sub stratul de gheaţă sunt într-adevăr două insule. În Antarctica, prin acelaşi procedeu s-a descoperit că sub calota de gheaţă există văile şi munţii descrişi de harta lui Piri Reis, deoarece harta reproduce nu numai conturul continentelor, ci dă şi indicaţii topografice privind interiorul acestor continente. Lanţurile muntoase, vârfurile, insulele, fluviile şi platourile sunt însemnate cu cea mai mare exactitate.
     Confirmând toate acestea şi multe alte lucruri, cartografii Marinei Americane au ajuns la următoarele concluzii:

     1. Columb a avut o hartă în călătoria sa spre America, care arată coastele Yucatanului, Guatemalei, Americii de Sud până la Strâmtoarea Magellan şi o mare parte a coastei Antarcticii.
     2. Harta originală are cel puţin 5.000 de ani, iar unele date arată că poate chiar mai mult. Unele părţi de uscat care apar pe hartă sunt acoperite de gheţuri de mii de ani.
     3. Doar cartografi foarte experimentaţi din zilele noastre ar putea desena o hartă cu un grad de acurateţe atât de mare, şi numai dintr-un avion.
     Ca să adâncească misterul acestei hărţi, studii ale unor profesori ca Charles H. Hapgood şi Richard W. Strachan au arătat că originalul hărţii dupa care s-a inspirat Piri Reis a fost o fotografie aeriană de la o foarte mare înălţime, deoarece harta seamănă perfect cu o fotografie a Pământului realizată din satelit, unde, datorită formei sferice a Pământului, continentele situate mai departe de centrul imaginii "alunecă în jos", la fel ca pe harta lui Piri Reis.
     Căpitanul Mallery susţine de asemenea că harta nu se putea realiza decât dintr-un aparat de zbor, fiind prinse pe ea piscuri muntoase din nordul Canadei şi din Alaska care nu erau trecute nici pe hărţile strategice ale Armatei americane. Pe lângă asta, adaugă el, "ştiau să calculeze longitudinea, lucru pe care noi încă nu îl ştiam acum două sute de ani".
     Profesorul Charles H. Hapgood susţine că deoarece calota glaciară a Antarcticii se presupune că are 100 de milioane de ani, există două posibilităţi asupra perioadei în care a fost făcută harta iniţiala: ori calota glaciară este de factură recentă, câteva mii sau zeci de mii de ani, or, originalul hărţii a fost făcut acum milioane de ani, când încă omul nu exista. Aceste două prezumţii sunt respinse de comunitatea ştiinţifică, deoarece fiecare dintre ele ar da peste cap tot ceea ce credem noi că reprezintă istoria umanităţii, de aceea harta lui Piri Reis este considerată doar o curiozitate, printre multe altele care ne-ar schimba poate sistemele de valori sau istoria. http://www.cotidianul.ro

Andreea Balan – Trippin’ in SUA


     Dupa ce vara trecuta si-a facut simtita prezenta in toate cluburile iar in clasamentele de specialitate a ocupat pozitii de top, hit-ul Trippin’ cunoaste succesul si in SUA, unde Cat Music a semnat pentru aceasta piesa un contract de licentiere cu celebra casa de discuri Ultra Records.
     Singleul Trippin poate fi cumparat de pe faimosul magazin de muzica iTunes sub forma unui EP. Materialul contine varianta de radio a melodiei si 3 remixuri speciale: unul extended si doua realizate de catre Dj Yaang.
     Videoclipul piesei se bucura si el de un succes incredibil pe YouTube, cu peste 3 600 000 de vizualizari, aflandu-se in crestere constanta, iar pe canalul oficial de YouTube al Ultra Records materialul Andreei Balan are peste 170 000 de vizionari intr-o luna.
     Ultra Records este casa de discuri cu care Cat Music a incheiat un contract de licentiere si pentru piesa „Stereo Love”, recent premiata pentru numarul record de unitati vandute.

http://www.monden.info/

Willa Cather

Unde  exista  dragoste  adevarata,  exista  totdeauna  si  miracole.

"Willa Cather"

Felicitari Craciun

Chaplin's Time Traveler - Calator in timp in filmele lui Chaplin