luni, 15 noiembrie 2010

NASA: O explozie solară ar putea afecta Pământul

      Câmpul magnetic al Terrei ar putea fi afectat în următoarele zile de o explozie solară, au avertizat cercetătorii NASA.
     Specialiştii au emis aceste semnale de atenţionare în cadrul unei conferinţe despre "starea vremii din spaţiu" desfăşurate la Washington.
     NASA a mai avertizat că, dacă nu sunt luate măsuri de precauţie, furtuna magnetică anticipată pentru 2013 ar putea avea "consecinţe catastrofale" la nivel global.
     La fiecare 22 de ani, ciclul energetic magnetic al Soarelui atinge cote maxime, în timp ce numărul de pete solare atinge punctul maxim la fiecare 11 ani. Suprapunerea celor două evenimente în 2013 va duce la producerea unui nivel uriaş de radiaţii, lucru care ar putea afecta grav viaţa pe Pământ.

NASA vrea să zboare de zece ori mai repede cu avionul

     Cercetătorii americani au început să lucreze la planul unui nou tip de avion hipersonic.
Dacă ar deveni realitate, acesta ar putea revoluţiona industria aeronautică mondială.
     Potrivit specialiştilor de la NASA, acest super aparat de zbor ar putea reduce durata călătoriei de la New York la Sidney de la 21 de ore cât durează în prezent, la doar două ore şi jumătate.
     Pentru această cercetare, care va începe în 2011 şi va dura în jur de trei ani, NASA a aprobat un buget de circa 15 milioane de dolari.


http://www.evz.ro/
http://www.nasa.gov/

NASA a descoperit "un obiect excepţional": cea mai tânără gaură neagră

      NASA a anunţat azi, într-o conferinţă de presă, că telescopul spaţial Chandra X Ray a descoperit o gaură neagră în imediata apropiere a sistemului nostru solar. NASA a ţinut pasionaţii de ştiinţă în priză peste zi, după ce a publicat azi-dimineaţă o ştire despre descoperirea unui "obiect excepţional".
     Gaura neagră este o rămăsiţă a supernovei SN 1979C şi este situată în galaxia M100, la aproximativ 50 de milioane de ani lumină de Pământ. Această galaxie ar putea conţine cea mai tânără gaură neagră din vecinatatea cosmică a Pământului. Supernova este o stea variabilă explozivă, de sute de ori mai strălucitoare decât o novă. Nova este o stea a cărei strălucire crește puternic și relativ brusc, pentru a reveni apoi treptat la strălucirea inițială.     Supernova a fost observată pentru prima dată de un astronom amator, în 1979. De acolo şi numele, SN 1979C. Galaxia M100 se află la 50 de milioane de ani lumină de Pământ, o distanţă relativ mică. Vârsta sa (30 de ani / nota: raportat la timpul observaţiei) şi distanţa relativ mică faţă de noi o face un interesant obiect de studiu, deoarece ne arată cum se naşte o gaură neagră.

      Datele strânse de la patru observatoare (printre care şi Chandra) arată că sursa de raze X a rămas constantă preţ de 12 ani, între 1995 şi 2007. Comportamentul acestui spectru de raze sprijină ideea că obiectul identificat este o gaură neagră, produsă fie prin materialul rămas în urma supernovei, fie de la un companion binar.
      Astronomul Adrian Sonka explica următoarele:
"Într-un sistem binar (stea care are ca satelit altă stea) are loc transfer de masă de la steaua mai puţin masivă la cealaltă. Gazul cade pe steaua masivă cu o traiectorie în spirală şi aşa apare un disc de gaz. În locul unde gazul cade pe discul de gaz temperatura creste foarte mult si se emit raze-X".
     NASA explică surpinzătoarea vârstă anunţată în conferinţă. "Această vârstă fragedă pentru stea este dată de vârsta de observaţie (anul 1979, din numele supernovei, deci ar fi cam 31 de ani - n.r.) Astronomii folosesc aceşti ani datorită naturii observaţionale a domeniului lor ştiinţific, unde cunoştinţa lor despre Univers este bazată, aproape în totalitate, pe radiaţia electromagnetică primită de telescoape".
 http://www.evz.ro/
http://www.nasa.gov/

Protectie la minciunile politicienilor in campaniile electorale

Toata  lumea  trebuie  sa  aiba  asemenea  mijloace  de protectie  impotriva  minciunilor  politicienilor  din  campaniile  electorale.

Diploma de ... Sef


Daca  tot  e  la  moda  ca  tot  romanul  sa  aiba  diplome  la  facutatile  particulare,  eu  va  mai  prezint  inca  o  diploma ....  de  sef.

Pe  cei  care  sunt  interesati  de astfel  de  diploma,  îi anuntam  ca  primim  de  pe  acum  cadourile  de Craciun.

Click  pe  diploma  sa  o  vedeti  mai  mare.

Urs care practica Yoga

Ursul  Santra  de  la  o  gradina  zoologica  finlandeza,  execute  exercitii  de yoga.

Ursul  face  zilnic  aceste  exercitii  care  dureaza  15  minute.




http://visboo.com/ 

Victor Hugo

Bucuria  si  durerea masoara  rau  orele;
prima  le  face  secunde,  cealalta  secole.

"Victor Hugo"

CHOMOLUNGMA ( EVEREST) – China / Nepal

     Cel mai înalt munte (8 850 m). Situat în Asia de Sud, în inima munţilor Himalaya, la graniţa dintre Nepal şi R. P. Chineză (la 28° lat. N şi 86°40′ long. E), C. („Zeiţa mamă a munţilor”) a fost identificat drept cel mai înalt pisc în anul 1852, pe baza ridicărilor cu teodolitul, executate de englezi între anii 1849-1851.
     Vârful a primit numele de  Everest în onoarea guvernatorului general al Indiei, George Everest (1790-1866). Escaladat fară succes în deceniul al treilea al secolului XX de două expediţii britanice (conduse de colonelul Howard-Bury şi, respectiv, de Mallory – ultimul pierzându-şi viaţa în tentativa din 1924, când era foarte aproape de victorie, corpul său fiind descoperit abia în 1999), vârful este cucerit în anul 1953 de expediţia condusă de colonelul (mai târziu generalul) Henry Cecil John Hunt.
     Primii oameni care au păşit pe acest „al treilea pol” al planetei au fost neozeelandezul Edmund Hillary şi şerpaşul nepalez Norgay Ţenzing. Acest memorabil eveniment a avut loc în ziua de 29 mai 1953, orele 11 şi 30′, ora locală (06 şi 30′ GMT). în anul 1960, o echipă de trei alpinişti chinezi reeditează această perfor­manţă, escaladând CHOMOLUNGMA pe versantul nordic, mult mai greu acce­sibil, iar la 16 mai 1975, prima femeie din lume, alpinista japoneză Junko Tabei, pune piciorul pe CHOMOLUNGMA.
     Reinhold Messner (Italia) este primul care face întreaga ascensiune de unul singur (nu în echipă) şi fară a folosi mască de oxigen – 20 aug. 1980. La 20 mai 1992 ating CHOMOLUNGMA 40 de alpinişti (32 bărbaţi şi 8 femei) din 10 ţări aparţinând la nouă expediţii separate, iar la 16 mai 2002, nu mai puţin de 54 alpinişti cuceresc cel mai înalt pisc al Terrei.
     între celelalte recorduri privind cucerirea CHOMOLUNGMA se remarcă cele realizate de alpiniştii nepalezi (Lakpa Gelu – 26 mai 2003, cea mai rapidă ascensiune de la tabăra de bază; Babu Chhiri – primul care a stat pe vârf nu mai puţin de 21 de ore fară butelie de oxigen şi cel dintâi care a escaladat muntele de două ori în acelaşi anotimp; Apa – a cucerit de 13 ori Everestul, ultima dată în 26 mai 2003) şi japonezi (cele mai vârstnice persoane care l-au cucerit – Tamae Watanabe, 63 de ani şi jumătate, în 16 mai 2002, şi Yuichiro Miura, 70 de ani şi şapte luni, în 22 mai 2003).
     La 19 mai 2003 ajung pe Everest trei membri ai primei expediţii româneşti. Anterior, C. Lăcătuşu (1996) şi Gh. Dijmărescu (2000, 2001) au realizat aceeaşi performanţă în cadrul unor echipe internaţionale.
     înălţimea muntelui CHOMOLUNGMA a fost apreciată iniţial (pe bază de triangulaţie) la 8 845 m, apoi la 8 882 m, pentru ca, la 25 iulie 1973, să fie anunţată la Beijing altitudinea de 8 848,1 m. Ultima valoare, 8 850 m, a fost  obţinută, în anul 1999, de o echipă de alpinişti, sponsorizată de National Geographic Society şi Boston’s Museum of Science, care a utilizat pentru măsurători o foarte sofisticată tehnologie bazată pe sateliţi. Considerat de la centrul Pământului, cel mai înalt munte este vulcanul stins Chimborazo (v. articolul Chimborazo).
 Apus  de soare  pe  Everest.

 Everestul  vazut  din  directii  diferite.


Altitudinea  bazelor  de  cazare  si  odihna  de pe  Everest:
Baza  de  cazare  principala ...  5360 m
Baza 1                                        ...  6100 m
Baza 2                                        ...  6600 m
Baza 3                                        ...  7200 m
Baza 4                                        ...  7926 m
Varful Everest                          ...  8850 m

Muntii Himalaya  s-au  format  in  urma  cu  60 mil ani.

Stiati ca ... ? Cutremure, episodul 1

      Cel mai mare cutremur din Romania, care a putut fi inregistrat, a avut loc in 1940, pe 10 noiembrie? Magnitudinea acestuia a fost de 7.3 grade, cu 0.1 grade mai mult decat mai cunoscutul seism din 4 martie 1977 insa cu 500 de victime mai putin decat acesta din urma: 1000 in 1944 si 1500 in 1977. Faptul ca aceste doua cutremure mari din Romania au fost precedate de catre un altul de 7.1 grade in 1908, a alimentat teoria conform careia la fiecare aproximativ 30 de ani tara noastra este lovita de un cutremur major. Insa cutremure de peste 7 grade au avut loc si in 1894 (7.1 magnitudine) si in 1986 (tot 7.1 grade magnitudine), asadar “regula” de 30 de ani nu este foarte corecta.
      Cel mai mare cutremur, ca magnitudine, inregistrat vreodata a avut loc in 1960 in Chile? Cutremurul a avut magnitudinea de 9.5 grade si este urmat in acest top de catre cutremurul care a avut loc in 2004, in vestul coastei de nord a Sumatrei, cu 9.3 grade magnitudine. Ambele cutremure au fost urmate de cate un tsunami devastator.
      Cutremure exista nu doar pe Pamant, ci se pe Luna, Soare, alte planete si chiar stele? Se presupune de catre specialisti ca activitata seisimica pe planeta Marte a fost foarte intensa de-a lungul istoriei sale insa in prezent cutremurele inregistrate aici sunt de mica magnitudine.

In autobuz

In autobuz, inghesuiala mare. O tipa se adreseaza unuia care o impingea:
- Ce te impingi asa dom'le, vrei sa te culci cu mine?
- Nu, vai de mine, cum puteti sa credeti asa ceva?
- Atunci da-te la o parte, poate vrea altu'... 

Felicitari Craciun

Chaplin's Time Traveler - Calator in timp in filmele lui Chaplin