luni, 15 august 2011

INCREDIBIL! Avioanele invizibile americane sunt la pământ

     Statele Unite au cheltuit mii de miliarde pentru a construi o flotă aeriană redutabilă de avioane invizibile. Aparatele Stealth erau mândria US Air Force şi spaima inamicului. 
     Doar că, de o bucată bună de timp, din cele peste 170 de F-22 Raptors şi cele câteva zeci de F-35 Joint Strike Fighters, nici unul nu mai funcţionează. Air Force dispune în acest moment de ZERO avioane invizibile operabile, scrie wired.com.  
     Mult lăudatele F-22 au fost consemnate la sol încă din luna mai pentru o defecţiune la sistemul de alimentare cu oxigen al cabinei. Într-adevăr, piloţii de pe Raptors au raportat pierderi de memorie şi stări de dezorientare în timpul zborului, acuzând lipsa de oxigen din cockpit. Interesant este că nici un alt tip de aparat dotat cu acest sistem de oxigen nu a avut probleme similare. Toată producţia de F-22 este oprită, pentru că avioanele nu îşi pot lua zborul de la fabrică.  
     Săptămâna trecută, testele de zbor ale noilor F-35 au fost suspendate din cauza unei probleme la o valvă de la sistemul de propulsie. Este a treia oară în acest an când F-35 JSF sunt oprite la sol. Testele ar putea fi reluate săptămâna viitoare. Sau nu.   
     Pe 8 august, armata americană s-a angajat să cheltuiască alţi 535 de milioane de dolari pentru a achiziţiona încă 38 de aparate F-35 JSF, despre care se consideră că vor fi avioanele multirol ale flotei aeriene a viitorului. Se preconizează ca 90% din flota aeriana americană va fi compusă din cele trei variante ale F-35.   
     Programul F-35 costă 382 de miliarde de dolari pentru construirea a 2400 de aparate. O sumă enormă, în condiţiile actualei crize. Presiunea asupra administraţiei Obama pentru introducerea unor măsuri mai ferme de austeritate creşte cu fiecare zi ce trece. Sectorul înarmării este şi el vizat. Cu atât mai mult cu cât dă astfel de rateuri. 
     În timpul ăsta, Rusia, China şi alte câteva state raportează progrese spectaculoase în realizarea propriilor prototipuri Stealth.
F - 22

F - 35




Sursa: www.evz.ro


Niciun comentariu:

Felicitari Craciun

Chaplin's Time Traveler - Calator in timp in filmele lui Chaplin