duminică, 22 aprilie 2012

Africa "stă" pe o mare secretă


     Oameni de ştiinţă britanici susţin că binecunoscutul "continent uscat" ascunde un rezervor uriaş de ape subterane.
     Volumul total al apelor de sub pământ este de 100 de ori mai mare decât cel de la suprafaţă, spun cercetătorii de la Londra.      Studiul, realizat de cercetători de la Universitatea din Londra şi de la Institutul Britanic pentru Geologie, a fost publicat de revista Environmental Research Letters. În Africa, mai mult de 300 de milioane de oameni n-au apă potabilă. Cererea de apă va fi din ce în ce mai mare, în deceniile următoare, din cauza creşterii populaţiei şi a irigaţiilor necesare în agricultură.
     Râurile şi lacurile sunt afectate de seceta sau inundaţiile din cursul anului, punând sub semnul întrebării rezervele existente la un moment dat. În prezent, doar 5% din terenul arabil din Africa este irigat.
Potrivit BBC, oamenii de ştiinţă au realizat, în premieră, o analiză a întregului continent cu ceea ce înseamnă rezerve ascunse de apă. "Cele mai mari cantităţi de ape subterane se află în nordul Africii, în marile bazine sedimentare ale Libiei, Algeriei şi Ciadului", spune una dintre autoarele studiului, Helen Bonsor. "Cantitatea care ar putea fi stocată în acele bazine este echivalentă cu o grosime de 75 de metri de apă de-a lungul întregi regiuni - este o cantitate imensă", spune ea.
     Oamenii de ştiinţă şi-au cules informaţiile din hărţile hidro-geologice ale guvernelor naţionale din zonă, dar şi din 283 de studii acvifere, precizează sursa citată. Multe ţări, cunoscute ca fiind lipsite de rezerve de apă, au, de fapt, cantităţi substanţiale sub pământ.
     Cercetătorii britanici avertizează, însă, că puţurile de mică adâncime, în zone rurale, şi pompele manuale sunt metodele cele mai indicate, pentru că forarea la scară largă ar putea epuiza rapid acviferele subterane, iar acestea nu pot fi reumplute, din cauza cantităţii reduse de precipitaţii.
     Chiar şi în zonele semi-aride, cu foarte puţine precipitaţii, apele subterane din Africa ar putea fi folosite pentru consum şi pentru agricultură, timp de 20-70 de ani, spun cercetătorii.

 Sursa: www.evz.ro

Niciun comentariu:

Felicitari Craciun

Chaplin's Time Traveler - Calator in timp in filmele lui Chaplin