marți, 25 ianuarie 2011

Ce s-ar intampla daca Pamantul nu s-ar mai invarti?

      Posibilitatea ca Pamantul sa nu se mai roteasca este o idee futurista si un scenariu SF putin probabil sa se intample vreodata, dar ea i-a fascinat intotdeauna pe oamenii de stiinta. O noua analiza realizata cu un software geografic performant le-a dat acestora o idee despre ce s-ar intampla fara forta centrifuga.
     O schimbare pe care am observa-o imediat in acest caz ar fi durata zilei. Daca planeta nu s-ar mai roti in jurul propriei axe, ci doar in jurul soarelui, ziua ar dura un an, potrivit site-ului
esri.com.

     De asemenea, in lipsa fortelor centrifuge provocate de lipsa rotatiei, geografia Pamantului s-ar schimba complet in urma unor cutremure devastatoare. In lipsa aceleiasi forte, oceanele vor fi controlate doar de forta gravitationala asa ca isi vor schimba pozitia.
     In prezent nu dam prea mare importanta motivelor pentru care oceanele arata cum arata si ne imaginam ca e vorba de relief si de nivelul marii. Totusi, in absenta fortei centrifuge, cantitatea uriasa de apa care se afla la Ecuator va migra catre zonele in care gravitatia este cea mai puternica, adica spre poli. In acelasi timp, la Ecuator va iesi la suprafata pamantul.
     In cele din urma, Pamantul va avea un megacontinent aflat la Ecuator si doua oceane aflate la poli. Europa, Rusia si Canada vor fi acoperite de ape, iar Groenlanda si Antarctica se vor micsora semnificativ, in ciuda altitudinii mari. Marile lacuri nord-americane, care reprezinta cel mai mare rezervor de apa dulce vor disparea.

Fazele  intermediare  ale  acestui  fenomen  ipotetic:





Click  aici  pentru  o  simulare  video:

Niciun comentariu:

Felicitari Craciun

Chaplin's Time Traveler - Calator in timp in filmele lui Chaplin