joi, 11 noiembrie 2010

CHALKIDA

CHALKIDA (Evripos), cea mai îngustă strâmtoare navigabilă (39 m). Parte a Mării Egee, strâmtoarea desparte insula Eubeea (Evvia) de continent (Pen. Balcanică).

     Are o lungime de 8 km şi o lăţime cuprinsă între 59 m şi 1,6 km. în sectorul cel mai îngust se află oraşul Chalkida (cca 60 000 loc.), legat în prezent prin două poduri de continent.
     Oraş vechi, amintit şi în Iliada, sub dominaţia veneţiană (1209-1470) a primit numele de Negroponte. Astăzi este un important centru economic (industrial, turistic). în jurul strâmtorii s-a dezvoltat oraşul omonim, datând din sec. VII î.Hr., important centru portuar şi comercial în timpul stăpânirii veneţiene (sec. XIII-XV), apoi turceşti (fiind cucerit de sultanul Mehmet II în 1470). în prezent, oraşul (53 400 loc. – 2001) este reşedinţa prefecturii Eubeea, care, se suprapune insulei omonime.
     Legătura peste strâmtoare cu partea continentală a fost realizată prin poduri construite succesiv, cel mai vechi fiind menţionat în 411 î.Hr., iar cele mai noi (basculante, pentru a permite circulaţia navelor) fiind inaugurate în 1962 şi, respectiv, 2003.. Aici a murit, în 322 î.Hr., marele filozof Aristotel, înecat în apele micii strâmtori C., se spune, în realitate de boală. în acest loc s-a dezvoltat Chalkis, însemnat port de pasageri (pe coasta de E a Greciei), puntea de legătură a populaţiei Eubeei cu restul ţării.

Niciun comentariu:

Felicitari Craciun

Chaplin's Time Traveler - Calator in timp in filmele lui Chaplin