marți, 9 noiembrie 2010

Stiati ca ... ? Aeroporturi, episodul 1

     Termenul de”aeroport” (airport in orginal, in engleza) a fost folosit pentru prima data intr-un articol din The New York Times? Autorul lui, pilotul si inventatorul Alberto Santos-Dumont, l-a rostit in cadrul unui interviu pentru renumitul ziar in timpul unei vizite in New York.
     Cea mai lunga pista din lume este situata in Tibet si apartine aeroportului situat la cea mai inalta altitudine din lume? Pista, care deserveste aeroportul Qamdo Bangda din Tibet, are o dimensiune de 5,5 kilometri si este atat de lunga intrucat la acea altitudine (4,334 metri) avioanele au nevoie de mai mult spatiu pentru decolare si aterizare datorita aerului rarefiat.
     Aeroprtul Ulyanovsk Vostochny din Rusia detine cea mai lata pista din lume? Aceasta are o latime de 105 metri si este a doua cea mai lunga din lume.
     In lume exista 43,867 de aeroporturi? Aceasta cifra este prezentata in raportul CIA pentru anul 2009. SUA detin pste o treime din numarul total de aeroporturi ale lumii, adica 15,095. Pe locul doi se situeaza Brazilia cu 4,000 de aeroporturi, cu peste 600 mai mult decat intreaga Uniune Europeana cu doar 3,391.

Niciun comentariu:

Felicitari Craciun

Chaplin's Time Traveler - Calator in timp in filmele lui Chaplin