marți, 9 noiembrie 2010

Pestera CASTLEGUARD CAVE – Canada

     CASTLEGUARD CAVE, peştera cu cel mai mare volum de gheaţă (150 000 m3); nu s-a făcut încă o evaluare exactă, volumul masei de gheaţă fiind, se pare, în realitate, considerabil mai mare. 
    
     CASTLEGUARD CAVE se află în SV Canadei, în Munţii Stâncoşi (Rocky Mountains), sub renumitul gheţar „Columbia”, care acoperă Mount Columbia (3 747 m) de la graniţa dintre provinciile Alberta şi Columbia Britanică (British Columbia) şi, totodată, la limita dintre două mari parcuri naţionale (Jasper şi Banff).
     CASTLEGUARD CAVE este şi cea mai lungă peşteră din Canada, măsurând peste 25 km, dar explorările continuă. Cunoscută din 1920, ea a fost explorată prima oară în 1925 de către Freeman, pe o distanţă destul de mică. Explorările sistematice au debutat abia în 1967, când speologii canadieni de la „Mac Maşter University Caving-Climbing Club” (M.U.C.C.C.), având ca protagonişti pe M. Boon, D. Ford şi P. Thomson, au „cucerit” o mare parte din peşteră, explorarea fiind apreciată la acea dată drept cea mai riscantă şi, totodată, cea mai senzaţională acţiune speologică efectuată vreodată în Canada, fapt care i-a adus peşterii celebritatea. Fiind un mare gol subteran situat sub un gheţar, regimul său hidrologic este în funcţie de topirea gheţarului. Pe timpul verii, când topirea este puternică, CASTLEGUARD CAVE funcţionează ca prea-plin şi, drept urmare, orice explorare este exclusă.

Niciun comentariu:

Felicitari Craciun

Chaplin's Time Traveler - Calator in timp in filmele lui Chaplin