sâmbătă, 6 februarie 2016

Everestul la plimbare

     Vârful Everest a fost atent analizat, în ultimii zece ani, de oameni de știință din Administraţia Naţională de Cartografie şi Informaţii Geologice din China. Aceștia au ajuns la concluzia că, în perioada 2005-2015, cel mai înalt vârf din lume s-a deplasat cu o viteză medie de patru centimetri pe an, spre nord-est, și că s-a înălțat cu 0,3 centimetri pe an.
     Dar acestea nu sunt singurele modificări pe care le-a suferit muntele Everest. În urma cutremurului devastator din Nepal din 2015, care a avut loc pe 25 aprilie, poziția Everestului s-a schimbat. Muntele s-a mutat cu trei centimetri către sud-vest, adică direcția opusă față de cea pe care se deplasase, până atunci, cel mai înalt vârf de pe Terra. În schimb, altitudinea Everestului nu s-a modificat, conform The Guardian.
     „Muntele s-a mișcat constant către nord-est, iar cutremurul l-a făcut să se deplaseze un pic în direcția opusă. Scala acestei mișcări este normală și nu va afecta viața în zonă”, a declarat Xu Xiwei, de la Administraţia Naţională de Cartografie şi Informaţii Geologice din China, potrivit China Daily.
     Cercetătorii care au descoperit aceste schimbări au oferit și explicațiile aferente. Se pare că aceste deplasări ale Everestului se datorează faptului că vârful este situat între două plăci tectonice, cea indiană și cea continentală, plăci care se mută frecvent și care determină seisme foarte puternice. De asemenea, toate aceste ciocnini dintre plăcile tectonice contribuie la schimbări geografice în partea de sud-est a Asiei, asupra climei și a mediului înconjurător.
     Potrivit unui raport al China Daily, cel de-al doilea seism din aprilie, cu magnitudinea de 7,3 grade pe scara Richter, nu a produs deplasări ale muntelui.

sursa:  emunte.ro

Niciun comentariu:

Felicitari Craciun

Chaplin's Time Traveler - Calator in timp in filmele lui Chaplin