luni, 8 decembrie 2014

Puterea Ochilor Umani

     Poeţii spun că ochii sunt ferestre către sufletul nostru, iar medicii îi consideră adesea o oglindă a sănătăţii. Dar dincolo de aceste aprecieri, ochii sunt nişte organe puternice, capabile de unele lucruri remarcabile de care foare mulţi dintre noi nu sunt conştienţi
     Folosim frecvent expresia „să ai grijă ca de ochii din cap“ pentru a sublinia valoarea şi, totodată, fragilitatea anumitor lucrururi. Ochii însă nu sunt atât de „firavi“ pe cât am crede. În fapt, ei deţin „puteri“ cu adevărat extraordinare, notează Medical Daily.
 
Percep lumina infraroşie
      O echipă internaţională de cercetători, condusă de oameni de ştiinţă de la Facultatea de Medicină din cadrul Universităţii Washington din St. Louis, a descoperit că ochii umani uman pot vedea mai multe decât s-a crezut până acum.
      Dacă până la această descoperire de senzaţie se considera că ochiul uman nu poate percepe lumina infraroşie – aşa cum nu putem vedea razele X sau undele radio – echipa de cercetători a constatat că, în anumite condiţii, retina este capabilă să perceapă razele infraroşii.
      În mod normal, spectrul de vizibilitate include lungimi de undă de 400 până la 720 de nanometri. „Însă, dacă o moleculă de pigment din retină este «lovită» într-o succesiune rapidă de o pereche de fotoni de 1.000 de nanometri, atunci acele particule de lumină vor degaja aceeaşi cantitate de energie ca şi o singură «lovitură» provenită de la un foton de 500 de nanometri – perceptibil în spectrul vizibil. Aşa putem vedea lumina infraroşie“, a explicat coordonatorul studiului, profesorul Vladimir Kefalov.
 
Se pot autovindeca
      Ochii au putere de vindecare uimitoare. De exemplu, o leziune la nivelul cornenei se va regenera complet în termen  de 48 de ore fără ajutor extern. Desigur, e vorba de o zgârietură superficială, care nu produce infecţii sau eroziuni profunde.
 
Au cei mai activi muşchi
      Toată lumea ştie că inima este cel mai „harnic“ muşchi din organism, dar nici muşchii oculari nu se lasă ma prejos. Ei sunt în permanentă mişcare aunci când cautăm cu privirea în jur sau când ne concentrăm atenţia  pe anumite obiecte aflate la distanţă şi se repoziţionează la fiecare mişcare a capului. În doar o oră de lectură, să zicem, ochii efectuează până la 10.000 de mişcări de coordonare.
 
Cristalinul ochiului e mai rapdid decât obiectivul unei camere foto
      Similar unui obiectiv al unui aparat de fotografiat care se ajustează în funcţie de diferitele distanţe, cristalinul ochilor reglează focalizarea. Şi o face în doar o fracţiune de secundă, în timp ce unui aparat foto îi ia ceva mai mult de atât. Acest lucru ne permite să căutăm oriunde rapid, fără senzaţie de întârziere şi focalizare neclară. Ochiul are, de asemenea, o capacitate mare de adaptare la lumină prin deschiderea şi închiderea pupilelor, astfel încât să putem vedea şi când afară e un soare puternic.
 
Cât ai clipi din ochi
      Clipim de până la 15.000 de ori în fiecare zi. Pleoapele noastre sunt destul de rapide, astfel că o clipire se produce în doar o treime de secundă. Deşi poate părea o mişcare involuntară inutilă, actul intermitent are rol de curăţare a suprafeţei ochiului, pe principiul ştergătoarelor de parbriz în cazul unei maşini. De asemenea, clipitul are şi un rol de lubrifiere a ochilor, prin distribuirea lichidului lacrimal.
Potrivit unui studiu publicat în „Proceedings of the National Academy of Sciences“, nu clipim aleatoriu, ci în momente previzibile, cum ar fi sfârşitul unei propoziţii atunci când citim sau în timpul în timpul unei pauze în discursul cuiva. Acest lucru i-a determinat pe cercetători să creadă că pe lângă curăţarea fizică, clipitul favorizează şi o curăţare mentală, sporind capacitatea noastră de ne concentra după fiecare pauză.

„Acoperă“ petele oarbe
      În cazul unei tulburări de vedere, precum e glaucomul, ochii muncesc din greu pentru a umple golurile de vedere. Acest lucru se întâmplă şi în cazul unui ochi cu miopie mai accentuată sau cu hipermetropie. Pe scurt, fiecare ochi asigură spatele celuilalt, iar acest lucru este ceea ce face ochii eficienţi.

Niciun comentariu:

Felicitari Craciun

Chaplin's Time Traveler - Calator in timp in filmele lui Chaplin