duminică, 10 martie 2013

Creste saracia in Germania

     Guvernul federal a aprobat astăzi, după repetate amânări, controversatul raport privind sărăcia în Germania. Deşi ar fi fost cozmetizat, "cenzurat" chiar, după cum susţin numeroşii săi critici, documentul e alarmant.
"Săracii devin tot mai săraci, iar cei bogaţi tot mai înstăriţi" - o astfel de constatare nu mai poate fi citită în actualul raport guvernamental privind sărăcia în Germania. În schimb, documentul atrage atenţia asupra şanselor suplimentare pe care oamenii le au în vederea ameliorării poziţiei lor sociale.      Opoziţia a ripostat ferm, acuzând guvernul că ar "înfrumuseţa realitatea". Realitatea e, şi asta nu poate ascunde raportul, că, pe mai departe, între 14 şi 15 la sută din cetăţenii germani sunt ameninţaţi de sărăcie. Aceasta, în ciuda evoluţiilor pozitive din economie şi de pe piaţa muncii.
Raportul mai relevă că cei mai bogaţi dintre germani - 10 procente din totalul populaţiei - se bucură de aprox. 53 la sută din întreaga avuţie net la nivelul ţării. În schimb, jumătatea de jos a populaţiei nu dispune decât de un procent. O concluzie firească precum "proprietatea privată e împărţită foarte inegal în Germania" a fost totuşi ştearsă din raportul iniţial. Ministrul Economiei, liberalul Philipp Rösler, a impus câteva modificări ale raportului întocmit de ministrul federal al Muncii, Ursula von der Leyen (CDU). Politiciana creştin-democrată a explicat miercuri că întârzierea publicării raportului se datorează faptului că, între timp, ar fi survenit noi date statistice. De pildă cele oferite de Institutul de Studii Economice, DIW, care a constatat că în 2011 clivajul dintre bogaţi şi săraci nu s-a amplificat.      Începând din 2001, guvernul de la Berlin dă publicităţii, la fiecare patru ani, un astfel de raport referitor la situaţia economică şi socială a germanilor. Actualul document, întrunind nu mai puţin de 548 de pagini, urma să fie prezentat în toamna anului viitor.      Din septembrie, însă, diferitele ministere n-au reuşit să cadă de acord asupra raportului, criticat de opoziţie încă din start, după ce se aflase că textul fusese modificat în cadrul Ministerului Economiei şi anume în unele puncte esenţiale.      Vicepreşedintele grupului parlamentar social-demcorat, Hubertus Heil, a atacat dur guvernul Merkel, spunând că acesta a cedat presiunilor partenerului de coaliţie liberal, FDP, cosmetizând raportul. Guvernul Merkel "ignoră realităţile sociale din Germania şi lezează sentimentul dreptăţii al germanilor". La rândul său, Rösler a ripostat calificând criticile opoziţiei drept "retorică electorală".     O propunere oarecum conciliantă a avut-o la postul de televiziune ZDF, în chiar ziua prezentării raportului, şeful ecologiştilor germani, Cem Özdemir. Acesta pledează pentru întocmirea raportului, de acum înainte, de către o comisie independentă de experţi.      Critici severe la adresa aşa-numitului raport privind sărăcia în Germania s-au făcut auzite şi din partea sindicatelor şi organizaţiilor umanitare. Annelie Buntenbach, membră a prezidiului Uniunii Sindicale Germane, DGB, a precizat că, deşi şomajul a scăzut în Germania, sărăcia a luat amploare.      Organizaţia umanitară pentru copii, Deutsches Kinderhilfswerk, a avertizat că sărăcia în rândul copiilor a continuat să crească. Potrivit celor mai recente date statistice, aprox. 2,8 milioane de copii şi tineri de mai puţin de 18 ani sunt afectaţi de sărăcie.

 Sursa: www.capital.ro

 

Niciun comentariu:

Felicitari Craciun

Chaplin's Time Traveler - Calator in timp in filmele lui Chaplin