vineri, 6 ianuarie 2012

Află ce salariu are regele Spaniei și cât câștigă președinții unor bănci de stat din România

     Juan Carlos, regele Spaniei, încasează un ”salariu” care i-ar face să zâmbească pe directorii unor mari compani de stat de la noi. Acesta primește anual, de la buget, 292.752 de euro, din care ”salariul” brut este circa 140.000 de euro/an, adică aproximativ 11.000 de euro/lună. Din suma alocată în total regelui, circa 152.000 de euro/an sunt destinați cheltuielilor necesare reprezentării țării.
     De exemplu, în România, președintele Eximbank (bancă deținută de stat), Mircea Ionuț Costea, încasează lunar circa 26.500 de euro, din care aproximativ 20.000 de euro reprezintă salariul de președinte, conform declarației de avere a acestuia. Și Radu Grațian Ghețea,președintele CEC Bank, proprietar fiind tot statul, ridică lunar aproximativ 11.500 de euro/lună.
     În ceea ce-i privește pe ceilalți membri ai familiei regale, aceștia au la rândul lor alocate diferite sume de la buget. Astfel, viitorul rege, principele Felipe, primește anual 146.376 de euro, din care 70.259 de euro sub formă de salariu, diferența acoperind cheltuielile de reprezentare.
     Regina Sofia, cele două fiice ale sale și nora au împărțit anul acesta suma de 375.000 de euro, cât le-a aprobat regele.
     Palatul Zarzuela a ținut să precizeze că Iñaki Urdangarin nu a primit nici un ban de la buget în calitate de ginere a lui Juan Carlos.
     Însă, cele mai mari cheltuieli sunt cele legate cu personalul care deservește Casa Regală, în slujba regelui lucrând 507 persoane.
Astfel, 8,43 de milioane de euro sunt alocate doar pentru cheltuielile stricte ale Casei Regale, suma neincluzând călătoriile, serviciile de securitate, protocolul, întreținerea diferitelor reședințe regale etc. Aceste cheltuieli sunt acoperite de către diverse instituții din bugetul patrimoniului național.
     Pentru prima dată, Casa regală a Spaniei și-a făcut publice veniturile. Deși Palatul Zarzuela neagă faptul că această decizie este legată de scandalul iscat în jurul ginerelui regelui, presa iberică a făcut conexiunea cu faptul că procuratura îl anchetează pe Iñaki Urdangarin, soțul infantei Cristina, pentru o posibilă fraudă din bani publici, în valoare de două milioane de euro.  


Sursa: www.capital.ro – 29.12.2011 

Niciun comentariu:

Felicitari Craciun

Chaplin's Time Traveler - Calator in timp in filmele lui Chaplin