sâmbătă, 4 decembrie 2010

Stiati ca ... ? Bancile, episodul 2

     Cele mai multe banci din lume sunt in SUA? La sfarsitul anului 2005, peste 7.500 de institutii bancare faceau afaceri in SUA iar in total acestea aveau peste 75.000 de filiale. Spre comparatie, Japonia (a doua mare putere bancara a lumii, dupa SUA si inaintea Marii Britanii) numara in acelasi an 129 iar in Romania sunt in acest moment, conform site-ului Asociatiei Romane a Bancilor, 41 de banci.
     Perceperea de dobanda este interzisa in tarile islamice? Dobanda este interzisa de legea islamica (Sharia) insa bancile au gasit noi forme de castig pentru a-si indeplini rolul de unitati de profit (si nu organizatii non-profit). De exemplu, in cazul unui credit ipotecar, in loc sa perceapa dobanda pentru suma imprumutata bancile cumpara ele insele proprietatea si o revand celui care a solicitat imprumutul la un pret mai mare, obtinand astfel profit si permitand plata in rate a sumei. Totusi, ele nu pot percepe penalitati de intarziere la plata ratelor.
     Primul ATM (automated teller machine; bancomat) a fost folosit in SUA, New York, in anul 1939? Acesta nu a avut insa succes iar banca (Citibank) l-a scos din uz. Dezamagit, inventatorul aparatului, Luther George Simjian, a declarat ca aparatul nu a avut succesul scontat si era folosit doar de prostituate si pariori care nu doreau sa se intalneasca cu casierii bancii fata in fata.
     Actorul britanic Reg Varney a fost primul om care a folosit varianta moderna, electronica, a ATM-urilor? Acesta a utilizat un bancomat al Barclays Bank, din Londra, Anglia, pe 27 Iunie 1967. Acest prim bancomat utiliza tichete de unica folosinta, special realizate pentru a impiedica fraudele, care erau retinute de aparat si in schimbul carora elibera plicuri preambalate continand cate 10 lire sterline.
     Cel mai nordic ATM din lume este instalat la Longyearbyen, Norvegia iar cel mai sudic in McMurdo, o statiune de cercetare din Antarctica? http://stiati-ca.com

Niciun comentariu:

Felicitari Craciun

Chaplin's Time Traveler - Calator in timp in filmele lui Chaplin