vineri, 17 decembrie 2010

Stiati ca ... ? Aerul conditionat, episodul 2

     Primul ventilator de tavan a fost inventat de catre inginerul german Philip Diehl, in 1882? Inventatorul si-a perfectionat inventia adaugandu-i un mecanism de oscilare dar si o instalatie de iluminat.
     Alexander Sablukov, un militar rus, a inventat primul ventilator centrifugal? Inventia, datand din 1832, a fost denumita “pompa de aer” si a fost folosita in minele de carbuni si fabrici.
     Freonul a fost inventat in 1928 de catre Thomas Midgley, Jr.? El inlocuia substantele periculoase folosite pana atunci pentru racire: amoniac, dioxid de sulf etc. Totusi, nici freonul nu este lipsit de pericole: poate cauza asfixierea (in cantitati mari) si are efecte negative asupra mediului, in prezent fiind din ce in ce mai putin folosit. Termenul “freon” este marca inregistrata a companiei DuPont.
     Un aparat de aer conditionat neintretinut poate cauza pneumonie? Legionella pneumophila este numele bacteriei care se dezvolta in mediul umed si neigienizat al aparatelor de aer conditionat neintretinute si care cauzeaza o boala grava denumita popular “boala legionarului”.
     Compania Packard este cea care a introdus pentru prima data un sistem de aer conditionat in masinile pe care le producea? Acesta era optional, costa 274 de dolari (echivalentul a peste 4000 de dolari in zilele noastre), ocupa intrg portbagajul masinii si nu prea era eficient. http://stiati-ca.com

Niciun comentariu:

Felicitari Craciun

Chaplin's Time Traveler - Calator in timp in filmele lui Chaplin