duminică, 14 noiembrie 2010

Stiati ca ... ? Condimente, episodul 3

     Conform celor mai recente date ONU, cel mai mare producator mondial de condimente este India? Aceasta tara este responsabila pentru producerea a 1600 000 tone de condimente, adica 86% din totalul mondial. La mare distanta urmeaza China, cu 4%, si Bangladesh cu 3 %.
     Compania Olandeza a Indiilor de Est (VOC), creata pentru comertul cu condimente, este prima corporatie multinationala din lume si prima companie care a emis actiuni? In perioada anilor 1700, VOC detinea suprematia absoluta in comertul cu condimente, cu mult in fata urmatoarei rivale (Compania Britanica a Indiilor de Est).
     In zilele noastre, piperul este cel mai tranzactionat condiment la nivel mondial? Circa 20% (in 2002) din comertul mondial cu acest tip de produse este reprezentat de piper, iar Vietnam-ul este cel mai mare exportator al acestui condiment detinand 34% din piata in 2008.
     Cel mai mare producator mondial de sare este Statele Unite? In topul producatorilor urmeaza China, Germania si India. Consumul de sare in USA a crescut cu 50% in anii ultimii 20 de ani de la putin peste 10 grame la mijlocul anilor 80 la, peste 15 grame pe zi in ultimii ani.

Niciun comentariu:

Felicitari Craciun

Chaplin's Time Traveler - Calator in timp in filmele lui Chaplin