miercuri, 17 noiembrie 2010

Fluviul COLUMBIA – SUA

     COLUMBIA, fluviul cu cel mai puternic sistem de hidro­centrale (25 655 MW, din care 23 390 MW în centralele de pe teritoriul S.U.A., iar restul în Canada).

     COLUMBIA, fluviul cel mai important ca debit de pe coasta vestică a Americii de Nord, izvorăşte pe teritoriul Canadei (provincia Columbia Britanică), la 795 m alt., străbate pe o distanţă de 748 km munţii Monachee şi Selkirk (sectoare canadiene ale Munţilor Stâncoşi = Rocky Mountains), pătrunde pe teritoriul S.U.A., drenează Podişul Columbia – Columbia Plateau şi, după ce străpunge bariera Munţilor Cascadelor (Cascade Range), se varsă, la capătul a 1 947 km, în Oc. Pacific.
     Fluviul are un bazin extins (670 810 km2), afluenţii mai importanţi fiind Kootenay, Okanogan, Wenatchee, Spokane, Yakima, Snake (1 609 km), Willamette. Debitul bogat (al doilea în America de Nord, după Mississippi), este relativ uniform în prezent, datorită salbei de lacuri antropice care reţin mult din şocul viiturilor (înainte unda de viitură atingea în lunile de vară până la 35 000 m3/s). Cel mai mare lac, numit Franklin D. Roosevelt, este format în spatele barajului Grand Coolee (terminat în 1942); apele sale pun în mişcare turbinele uneia din cele mai mari hidrocentrale.

Niciun comentariu:

Felicitari Craciun

Chaplin's Time Traveler - Calator in timp in filmele lui Chaplin