luni, 8 noiembrie 2010

CAPUL HORN = CABO DE HORNOS

CABO DE HORNOS ( CAPUL HORN ) cea mai sudică rezervaţie a biosferei.

Situată în extremitatea australă a statului Chile, Cabo de Hornos include arii marine, insule şi zone litorale cu o suprafaţă totală de 4,9 mii. ha. în cuprinsul ei se află P.N. Alberto de Agostini (1 460 000 ha) şi P.N. Cabo de Hornos (63 100 ha).
Sunt protejate fiorduri, gheţari de tip alpin ce însoţesc Canalul Beagle şi poartă nume cu rezonanţă europeană (Espana, Romanche, Alemania, Italia, Francia, Holanda) şi de asemenea pâlcuri forestiere de Nothofagus betuloides (o variantă de fag austral) şi Drimis Winteri.
Din faună se evidenţiază mamiferele marine precum vidra, leul şi elefantul de mare şi avifauna marină (inclusiv pinguinii).
Cel mai sudic Parc National (55°39′-56° lat. S) a fost organizat în 1945 pe teritoriul municipalităţii omonime, creată în 1927 şi numită, până în anul 2001, Navarino. Include spaţii insulare precum arh. Wollaston şi ins. Hermite; de altfel, chiar Capul Horn, faimos şi periculos pentru navigaţie, este parte a unei insule.
Un monument, inaugurat la 5 decembrie 1992, aminteşte de marinarii, indiferent de naţionalitate, care au pierit în zona furtunoasă a Capului Horn. Lipsit de vegetaţie forestieră, Parcul National este un spaţiu de protecţie a avifaunei marine.
 Ghetar in  zona  canalului  Beagle, ( Beagle Chanel )

Niciun comentariu:

Felicitari Craciun

Chaplin's Time Traveler - Calator in timp in filmele lui Chaplin