Acest articol este preluat de pe: http://oradetimis.oradestiri.ro
Nutriţioniştii recomandă părinţilor să înlocuiască zahărul
din dulciuri, cum ar fi şi ciocolata, cu zahărul din natură, precum cel
ce se regăseşte în fructe. Reprezentanţii Asociaţiei Naţionale pentru
Protecţia Consumatorilor şi Promovarea Programelor şi Strategiilor din
România (ANPCPPS) au avut o curiozitate: să afle câte E-uri conţin
mărcile de ciocolată puse în vânzare pe piaţa autohtonă.
Aceşti aditivi sunt blamaţi în totalitate de nutriţionişti, care
recomandă înlocuirea dulciurilor oferite copiilor cu fructele şi
legumele. Metoda de lucru a celor de la „Protecţia Consumatorului” după
care au întocmit clasamentul ciocolatei în funcţie de numărul de E-uri a
fost simplă: s-a luat eticheta şi s-a calculat numărul de substanţe
considerate dăunătoare care se află în conţinutul acestor dulciuri.
Conform studiului, pe primul loc în acestă ierarhie a E-urilor
conţinute de ciocolată, cu maximul de opt, se afla Novatini (cu cremă
căpşuni şi friscă) şi Poiana (cu lapte şi cremă cu aromă de vişine).
Şapte E-uri conţin: Primola Fresh Cherry, Primola Fresh Lemon, Novatini
(cea cu caramel şi cea cu vişine) şi Heidi Grand Or Florentine.
În schimb, Primola Fresh Mint, Novatini Cappuccino, Africana (cu
cremă de capşune), Africana (cu cremă de rom) şi Poiana (cu frişcă şi
căpşune) au în compoziţie câte şase E-uri.
Cinci astfel de aditivi conţin Schogetten, Anidor (Croquant – lait
and folie noisettes şi amer), Primola (cu caramel sau cu căpşuni),
Novatini (cu coniac şi cu rom), Africana (cu cremă de banane) şi Milka
Raspberry Cream.
În continuare urmează Africana (cu cremă de cappuccino), Poiana
(varianta simplă, cea cu cremă de caramel şi cea cu cremă de lichior),
Amaretto, Dark Orange, Heidi Gourmette, Heidi Cherry, Carrefour –
Chocolat noir fără zahăr, cu câte patru E-uri.
În schimb, Anidor Intense Noir cu 80% cacao, Anidor Charme Noir cu
70% cacao, Lindt (ciocolată albă cu migdale), Lindt (ciocolată amăruie
cu migdale) şi Lindt (lapte 44%, ciocolată amară 22% cu alune) nu conţin
niciun E.
Cei mai des întâlniţi aditivi din compoziţia ciocolatei sunt: E420
sorbitol, E 270 acid lactic, E120 – acid carminic, E200 – acid sorbic,
E1103 invertază, respectiv E322 – lecitină din soia, E476 poliglicerol
poliricinoleat şi E330 acid citric. Dintre cei opt, primii cinci sunt
consideraţi periculoşi pentru sănătate.
Printre pericolele care pândesc organismul în urma consumării acestor
substanţe considerate suspecte se regăsesc alergiile, dereglările
hormonale, tulburările hepatice, bolile intestinale şi ale ficatului,
tulburări ale tubului digestiv, tulburările nervoase şi creşterea
colesterolului.
Aditivul sorbitol E420 din ciocolată are mai multe întrebuinţări în
industria alimentară şi este întâlnit în multe produse. O cantitate mare
de E420 consumată poate provoca probleme ale intestinelor şi dureri de
stomac.
În schimb, E476 este folosit doar în alimentele sărace în grăsimi sau
în dulciuri pe bază de cacao, cum ar fi ciocolata. La animalele de
laborator a produs efecte hepato şi nefrotoxice.
În ceea ce priveşte E270 (acidul lactic), nu ar trebui dat
bebeluşilor sau copiilor mici, deoarece aceştia nu au încă dezvoltate
enzimele care să metabolizeze aceste forme de lactaţi.
Acidul carminic (E120) produce o creştere a hiperactivităţii. Se mai
utilzează în cosmetică. E200 se află în unele alimente şi se regăseşte
şi sub formă de acizi graşi naturali. Poate produce iritaţii dermice,
alergii, distruge vitamina B12. Consumul frecvent nu este recomandat.
sursa: frunza-verde.ro
Pagini
- Pagina de pornire
- Amintirile Tale
- Fotografii de Nunta
- Fotografii Botez
- Fotomania
- Magazin On-Line si Anunturi
- Albume Fotocarte
- Felicitari Personalizate
- Calendare Personalizate
- Sedinte Foto
- Zamolxe's Blog
- Fotograful Creator
- 4Tuning Days
- Motor Show
- Army Blog
- Navy Blog
- Aero Blog
- Fotomodele
- Catwalk
- NEUROPTICS MED
Abonați-vă la:
Postare comentarii (Atom)
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu