Cum ne ferim de otrăvurile de la piaţă sau supermarket
Medicii
nutriţionişti şi agricultorii autohtoni concordă în principiul „cu cât
mai mare, cu atât mai prost”, atunci când trebuie să ne alegem legumele
şi fructele de la tarabele din piaţă sau de la standurile din
supermarket. Se referă la dimensiunile considerabil mai mari faţă de
standardele din urmă cu 15-20 de ani.
O boabă de strugure uriaşă, de
exemplu, pe lângă aspectul spectaculos, poate ascunde un arsenal de
otrăvuri, la fel ca şi un măr „umflat” până la mărimea unui grapefruit.
Un alt principiu pe care e bine să-l urmărim atunci când ne alegem
legumele şi fructele la tarabă este acela al protecţiei naturale.
Fructele exotice, în special, vor fi mult mai puţin expuse riscului
infestării cu pesticide datorită faptului că au coaja groasă, iar
otrăvurile nu ajung la pulpă. Situaţia riscului infestării celor mai
populare fructe şi legume de pe piaţa autohtonă, unde trei sferturi din
plantele de consum provin din import, potrivit unei statistici recente,
motiv pentru care majoritatea sunt tratate serios pentru a rezista cât
mai mult .
Mărul. Dacă avem de ales între a cumpăra un măr mic, de la
ţărani, şi unul arătos, perfect verde, prima variantă este, cu
siguranţă, cea corectă. Atunci când merele sunt „îngrăşate” nenatural
pentru o creştere rapidă substanţele pe care le conţin pot provoca
dezechilibre hormonale. Pe de altă parte, merele crescute pentru uz
industrial sunt stropite imediat după recoltare, pentru prevenirea
apariţiei petelor, o sursă suplimentară de substanţe chimice cu
potenţial dăunător pentru sănătate.
Citricele. Fructe exotice precum
portocala, grapefruit-ul sau lămâia sunt consumate în masă de români.
Deşi ajung în ţară de la distanţe considerabile sunt încadrate în
categoria „sigur”, din punct de vedere al sănătăţii, datorită faptului
că fungicidele cu care sunt stropite pentru a le proteja de mucegai nu
ajung în interior, la pulpă, partea cel mai frecvent consumată.
Strugurii. Sunt mult mai sensibili la tratamentul cu fungicide, la care
sunt supuşi pentru a rezista transportului pe distanţe foarte mari. Este
vorba despre strugurii din import, care pot fi cumpăraţi în special la
supermarket. Nutriţioniştii ne recomandă să ne abţinem de la a mânca
struguri până toamna, atunci când putem cumpăra struguri crescuţi
natural, care sunt şi mult mai gustoşi, de altfel.
Avocado şi mango. Tot
din categoria fructele exotice care pot fi găsite la supermarket pe tot
parcursul anului, cele două alimente sunt însă sigure din punct de
vedere nutriţional, şi chiar recomandate de nutriţionişti. Dacă
majoriatea fructelor sunt compuse în principal din carbohidraţi, avocado
are un conţinut ridicat de grăsimi sănătoase. Şi acesta nu este
singurul motiv de a-l include în dieta în mod regulat.
Ananas.Tot la categoria
fructe exotice, specialiştii recomandă consumarea cu încredere de
ananas, din acelaşi motiv, la cojii groase, care împiedică pătrunderea
substanţelor dăunătoare.
Piersicile şi caisele. Fac partea din categoria
fructelor stropite abundent primăvara împotriva dăunătorilor. Coaja
acoperită de puf reţine cu uşurinţă pesticide. Specialiştii recomandă să
fie spălate în mai multe rânduri de apă sau chiar curăţate de coajă
înainte de consum. O variantă alternativă sunt nectarinele, care au
coaja mai lucioasă, deci reţin mai puţine otrăvuri.
Cireşele. Ele conţin
de multe ori carbaril, un pesticid suspect a fi cancerigen. Acesta ar
creşte riscul apariţiei bolii Parkinson, dacă fructele sunt consumate de
femeile însărcinate. În plus, după ce sunt culese, coaja lor subţire
este adesea tratată cu spay-uri împotrivă viermilor. O soluţie ar fi ca,
înainte de consum, să fie ţinute câteva ore în apă.
Fructele de pădure.
Afinele sau fragii cresc din abundenţă în pădurile din România în mod
natural şi recoltate igienic. De aceea este recomandată consumarea lor
fără grijă. Pe de altă parte, ca şi în cazul merelor, căpşunile de
dimensiuni neobişnuite, expuse îndeosebi pe rafturile supermarketurilor,
trebuie să vă ridice semne de întrebare. Este de preferat, ca şi în
cazul strugurilor, să aşteptăm sezonul în care se coc natural şi să
cumpărăm doar din cele aduse de ţărani la piaţă.
Dintre legumele cele
mai expuse infestării cu pesticide, specialiştii enumeră salata verde,
spanacul sau ardeiul gras. O altă plantă extrem de expuse dăunătorilor
este ţelina, a cărei frunze pot avea un conţinut ridicat de otrăvuri.
Pe
de altă parte, cartoful dulce sau varza au sisteme de apărare foarte
eficiente împotriva dăunătorilor, motiv pentru care sunt stropite mai
puţin.
„Legumele tratate chimic în mod excesiv pot deveni alimente
nocive. Îngrăşămintele pe bază de azot pot determina în plantă o
acumulare exagerată de azotaţi, care trec în alţi compuşi numiţi azotiţi
şi, respectiv, în nitrosamine. Acestea sunt substanţe cu potenţial
cancerigen”, a explicat medicul nutriţionist Lygia Alexandrescu.
Dieta
bazată pe legume care conţin multe substanţe chimice poate dăuna
dezvoltării, în special când este aplicată copiilor. Specialiştii
concluzionează că e bine să aşteptăm sezonul când fructele şi legumele
ajung pe piaţă în mod natural. Pe de altă parte, o reţetă foarte
eficientă pentru eliminarea pesticidelor este ca vegetalele să fie
ţinute câteva ore în apă cu lămâi.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu