"Evenimentele din ultimele zile şi săptămâni au demonstrat că încrederea germanilor şi prin urmare funcţia mea au fost serios zdruncinate. Din acest motiv, nu îmi mai pot exercita rolul de preşedinte în interiorul şi în afara ţării, aşa cum ar trebui", şi-a explicat Wulff demisia, printr-un scurt comunicat.
Preşedintele Germaniei are un rol maim mult ceremonial şi destul de puţşine atribuţii. Este însă văzut ca o autoritate morală. Wulff a explicat, în comunicatul prin care-şi anunţa demisia, că "a acţionat întotdeauna corect, conform legii", dar că "a făcut totuşi greşeli".
De la mijlocul lunii decembrie, Wulff este presat de opoziţie şi de opinia publică să îşi prezinte demisia.El a fost acuzat că ar fi profitat de poziţia sa de şef al guvernului din Saxonia Inferioară pentru a obţine avantaje financiare diverse, încercând apoi să muşamalizeze aceste afaceri, inclusive intimitând presa.
Potrivit unui material publicat în ziarul Bild, Wulff a primit în octombrie 2008 un împrumut cu dobândă preferenţială în valoare de jumătate de milion de euro. Wulff şi soţia sa Bettina au împrumutat banii de la soţia unui director de întreprindere din Osnabrueck pentru a achiziţiona o casă.
În 2010, Wulff a fost interpelat în Parlamentul Saxoniei Inferioare despre legăturile sale cu omul de afaceri, Egon Geerkens, de la soția căruia contractase creditul. Actualul președintele al Germaniei a declarat că nu are nicio legătură cu Geerkens, dar nu a menționat nimic despre soția acestuia.
În luna decembrie, Wulff l-a amenințat pe directorul cotidianului Bild, care dorea să publice un material despre comportamentul reprobabil al actualului președinte german, informează BBC. Wulff i-a lăsat un mesaj vocal plin de furie redactorului-șef al cotidianului Bild, Kai Diekmann, cerând ca articolul să nu fie publicat și amenințându-l că va da în judecată publicația. Ulterior, președintele i-a cerut scuze lui Diekmann.
Presa germană îl mai acuză pe Wulff că a obţinut de la banca regională Baden-Wuerttemberg (BW) un alt credit în condiţii avantajoase, ca răsplată pentru rolul său în salvarea financiară a constructorului de automobile Porsche în 2009.
Ieri, procurorii din Hanovra, capitala regiunii Saxonia Inferioară, au declarat că există destule probe care să indice că președintele a acționat în mod greșit.
"După o verificare cuprinzătoare de noi documente, precum şi evaluarea unor articole în mass-media, parchetul din Hanovra consideră că există suficiente fapte provocând suspiciune de abatere de la îndatoririle de serviciu sau beneficii de profit", se arată într-un comunicat emis de parchetul din Hanovra.
Christian Wulff (CDU) a fost candidatul sprijinit de cancelarul Angela Merkel pentru funcţia de preşedinte. Până în prezent, cancelarul i-a luat apărarea lui Wulff, întrucât o demisie ar fi fost stânjenitoare şi ar fi distras atenţia Angelei Merkel de la rezolvarea crizei datoriilor Eurozonei.
Sursa: http://www.adevarul.ro/international/wulff-demisie-germania_0_647935369.html - 17.02.2012
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu